Upplev "Skördetid i Halland"

Halländska livsmedelsaktörer bjuder in till "Skördetid i Halland" med start i helgen och med olika evenemang fram till i början på oktober.

De senaste åren har vi sett flera nya matevenemang och skördefester arrangeras i Halland. Faktiskt så många att vi nu har ett så välfyllt evenemangs- och aktivitetsschema att det börjar liknas vid en ny säsong för både hallänningar som vill turista hemma och inkommande turister. Fler och fler gårdsbutiker håller öppet långt fram i oktober och fler måltidsupplevelser hyllar lokalt producerade råvaror. Det här är något som producenterna inom halländska livsmedel vill samlas kring och få fler att upptäcka och uppleva.

”När hösten skymtar runt hörnet känns det på samma sätt som när ens femåriga födelsedag närmade sig. Det är så mycket förväntningar och glädje. Att få ge sig ut bland vinrankorna tillsammans med intresserade personer ur vårt vinsällskap och ta ner de första druvklasarna. Det är magiskt. En fantastisk känsla att få skörda frukten av allt arbete, alla tankar och drömmar vi jobbat så intensivt med.” Claes Bartoldsson, Vinmakare på Ästad Vingård.

PREMIÄR FÖR SKÖRDETID I HALLAND
För att lyfta skördetiden har Region Halland tillsammans med LRF, Signerat Halland och Hallands Matgille, med stöd från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, skapat ett gemensamt koncept som samlar allt som händer i skördetid.

”Vi samlar inte bara allt som händer i skördetid utan också alla som får det att hända. Vi skapar dels en arena för producenter, förädlare och måltidsskapare att samlas på dels en arena som lyfter fram alla livsmedelshjältar till gamla och nya kunder”, säger projektledare Lovisa Jacobsson.

 Nu bjuder Skördetid i Halland på en höst fylld av fina möten, minnesvärda upplevelser, kunskap om maten och kärlek till densamma. Det ska vara enkelt att upptäcka nya favoritproducenter och råvaror och det ska vara lätt att uppleva allt underbart som händer här i Halland.

FESTLIGHETER VECKA EFTER VECKA
Programmet som Skördetid i Halland presenterar på en ny webbsida och i sociala kanaler börjar med Smaka på Tvååkershelgen 18–19 augusti och avslutas med Skördefest på Tjolöholms slott 5­–7 oktober. Däremellan är det ett helt fantastiskt utbud av gemensamma festligheter och firanden varje helg utspritt över hela Halland. Vi tipsar om gårdsbutiker, caféer, restauranger och smultronställen. Om naturnära kurser, matvandringar och aktiviteter. Genom rörlig media i sociala kanaler, via berättelser på hemsidan och genom det bästa ambassadörskapet ute hos producenterna vill vi bjuda in till Skördetid i Halland.

Läs mer på visithalland eller Skördetid i Halland på Facebook  

Storyn om hallänningarna: 

"Upplev och upptäck skördetid i Halland!
Det har blivit dags att berätta lite om oss hallänningar. Vi har väl aldrig tyckt det vart nåt att prata om direkt, oss själva alltså. Det har varit mer naturligt att berätta om väder och vind, om havet, skogen och marken. Men hur som helst, vi har alltid varit ett redigt folk. Bra på att göra saker. Och vi älskar det där – att göra saker bra. En kan kanske tycka att vi är lite knepiga här i Halland. Det stämmer säkert. Men vi lever också längst i landet! Kanske beror det på att vi inte stressar så mycket här, vi skyndar bara. Kanske beror det på att vi är bra på att fira tillsammans. Vi är flitiga på varsitt håll. Men när tillfälle ges, som i skördetid, då samlar vi ihop bygden och har roligt tillsammans. Då är alla välkomna hem till var och en av oss och till våra gemensamma festligheter! Välkommen hit!

Med kärlek, 
hallänningarna"