Var med i Hallands största bokcirkel!

Hela Halland läser är Hallands största bokcirkel med många aktiviteter på biblioteken i Halland; författarna kommer på besök, det blir musik, teater och samtal. Årets böcker är romanen "För vad sorg och smärta" av Thom Lundberg och ungdomsboken "5768 visningar på Youtube" av författarduon Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson.

Idén är att många i hela Halland läser samma bok, eller böcker, och möts kring läsupplevelsen på olika sätt. Men givetvis kan du vara med på författarbesök, konserter och andra aktiviteter även innan du läst böckerna! Kolla med ditt lokala bibliotek för mer information om bokcirklar och andra aktiviteter.

Årets böcker i Hela Halland läser är:

• Thom Lundberg - För vad sorg och smärta
  • Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson - 5768 visningar på Youtube

Böckernas tema är resandefolk, romer och utanförskap.

Hela Halland läser. Logga och omslagsbilder för årets böcker.

Thom Lundberg tilldelades Borås Tidnings Debutantpris för romanen För vad sorg och smärta med motiveringen: "För en roman som utan sentimentalitet skriver ett nödvändigt nytt kapitel i svensk litteratur, det om resandefolkets kulturhistoria."

5768 visningar på Youtube fick Barnens Romanpris 2014. Barnens Romanpris delas ut av Sveriges Radio och vinnarboken valdes ut av en jury bestående av mellanstadiebarn. Juryns motivering lyder: "I boken om resandetjejen Rosita finns allt: Musik och skinnskallar. Mod och spänning. Talangjakter och knivar. Det är en superviktig bok."

Författarbesök och aktiviteter på biblioteken i Halland

Det blir läsecirklar, skrivarkurser, föreläsningar, teater och konserter – en del har redan dragit igång. Årets författare turnerar med författarbesök på biblioteken i alla kommuner i Halland. Det första författarbesöket sker på måndag 6 mars kl. 19.00 då Thom Lundberg kommer till stadsbiblioteket i Laholm.

Under hela mars sker sen en lång rad aktiviteter på folkbiblioteken i hela Halland. Utöver författarbesöken blir det konserter med romsk musik av blåsorkestern Balkan Trubaci Skandinavija och Teater Hallands föreställning Den stora ensamheten, med Petter Heldt i titelrollen, har premiär och ger sig ut på turné.

Novelltävling på temat utanförskap

Som en del av Hela Halland läser 2017 arrangerar Hallandsposten och Hallands Nyheter en novelltävling på temat utanförskap. Läsare kan skicka in sina egna noveller på temat och vinnande noveller kommer att bli publicerade i tidningarna.

Läs mer på Hallandspostens webb

Mer om Hela Halland läser

Arrangörer för Hela Halland läser är Region Halland – Kultur i Halland och folkbiblioteken i Laholms kommun, Halmstad kommun, Hylte kommun, Falkenbergs kommun, Varbergs kommun och Kungsbacka kommun, samt Hallandsposten och Hallands Nyheter.