Biblioteksstrategi för Halland 2010-2020

Region Halland
Utgivningsår
Beskrivning

Biblioteksstrategi för Halland 2010-2020 anger bibliotekens roll för att förverkliga visionen Halland – Bästa livsplatsen. Ett framgångsrikt bibliotekslandskap bidrar till detta genom att:

• Ge hallänningar och besökare tillgång till information, medier och kultur.
  • Skapa möten med berättelser, människor och bibliotekspersonal.
  • Underlätta för den som vill bilda sig, på egen hand eller genom studier.

Biblioteken i regionen har olika huvudmän; kommuner, landstinget, regionen och staten. Biblioteksstrategin identifierar områden där samverkan mellan biblioteken i Halland kan utvecklas för att erbjuda hallänningen god tillgång till information, kultur samt platser för möten och samhällsengagemang. Utgångspunkt är Halland – bästa livsplatsen (Regional utvecklingsstrategi 2005-2020).

Regionbibliotek Halland har haft i uppdrag att ta fram ett förslag till biblioteksstrategi. Förslaget har sedan utvecklats tillsammans med företrädare för kommunerna, Landstinget Halland, Högskolan i Halmstad samt Region Halland. Biblioteksstrategi för Halland 2010-2020 antogs av regionfullmäktige 25 november 2009. Regionfullmäktige rekommenderar kommunerna och Landstinget Halland att utifrån sina förutsättningar och behov arbeta efter biblioteksstrategins intentioner.

Halland, december 2009

Göran Karlsson