Hallands sjukhus anmäler händelse till Inspektionen för vård och omsorg, IVO

Händelsen rör en patient som i slutet av 2016 söker akut i Varberg på grund av bröstsmärtor. Beslut fattas om att hen ska läggas in på en medicinavdelning med särskild övervakning av hjärtat.

Platsbrist på medicinkliniken gör dock att patienten istället läggs på en annan avdelning, utan hjärtövervakning.

Patienten blir snabbt sämre och flyttas till intensivvårdsavdelningen. Efter utredning genomgår hen en ballongvidgning av hjärtats kranskärl, så kallad PCI, på sjukhuset i Halmstad.

– Patienten blir helt bra, men inläggning på en annan avdelning utan övervakning innebar en risk för allvarlig vårdskada. Dessutom är det anmärkningsvärt att det var en helt nyutbildad läkare som tog hand om patienten på akutmottagningen, utan stöd av mer erfaren läkare. Det här sammantaget gör att vi anmäler händelsen enligt lex Maria, säger Christer Allenmark, chefläkare Hallands sjukhus.

Med hänsyn till patientsekretessen kommenteras inte patientens kön och ålder.

För mer information, kontakta:

Christer Allenmark, chefläkare Hallands sjukhus, tfn 0340-48 10 00.

Pressmeddelandet publicerat av:

Charlotte Hallström Johnsson, kommunikationsstrateg, tfn 070-289 49 62.

Fakta om patientsäkerhet

Patientsäkerhet handlar ytterst om skydd mot vårdskada. Med vårdskada menas kroppslig eller psykisk skada eller lidande som en patient drabbas av i kontakten med hälso- och sjukvården. Vårdskador kan ha olika allvarlighetsgrad, allt från att patienten avlider av skadan eller får bestående men till att patienten blir helt bra.

Regering och riksdag ansvarar för lagstiftningen som styr vården, till exempel hälso- och sjukvårdslagen och patientsäkerhetslagen. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och andra myndigheter ansvarar för regler och styrdokument i form av föreskrifter, riktlinjer och vägledningar. Hälso- och sjukvården ansvarar för att följa de lagar och föreskrifter som finns och arbeta patientsäkert.

Kraven på hälso- och sjukvården har både skärpts och blivit tydligare sedan patientsäkerhetslagen trädde i kraft den 1 januari 2011. En ökad medvetenhet gör det enklare att arbeta förebyggande, med fler interna utredningar och händelseanalyser som följd.

Enligt bestämmelserna i patientsäkerhetslagen (2010:659)
•Ska hälso- och sjukvårdspersonalen rapportera risker för vårdskador samt händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada till vårdgivaren.
•Har vårdgivaren en skyldighet att utreda händelser i verksamheten som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada.
•Ska vårdgivaren anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg, IVO (lex Maria).

www.1177.se/Halland/Regler-och-rattigheter/Lex-Maria