Hallands sjukhus gör lex Maria-anmälan

Hallands sjukhus anmäler två händelser enligt lex Maria.

En händelse rör en patient med flera sjukdomar som vårdades på medicinkliniken i Varberg. En riskbedömning visade att patienten hade en ökad risk att drabbas av trycksår, men inga särskilda åtgärder vidtogs för att förhindra detta. Efter ett par dygn hade patienten fått trycksår på båda hälarna. Såren fanns kvar när patienten skrevs ut efter en dryg månad.

– Om man vidtagit åtgärder hade man kanske kunnat förhindra trycksåren, som både orsakade lidande för patienten och ett ökat behov av vård, säger Christer Allenmark, chefläkare Hallands sjukhus.

Den andra händelsen rör en kvinna som sökte vård på gynekologimottagningen i Varberg. Undersökningen visade att livmodern var förstorad, men det bedömdes som godartat och patienten fick ingen behandling.

Patienten kom till mottagningen ytterligare en gång under de följande månaderna, och livmoderförstoringen bedömdes då fortfarande som godartad. Ungefär fem månader efter det första besöket hade patienten blödningar och utredningen visade då att hon hade livmodercancer.

– Redan vid den första undersökningen borde man fattat misstankar om cancer. En tidig behandlingsstart är alltid viktig när det gäller cancerprognos, säger Christer Allenmark.

Med hänsyn till patientsekretessen kommenteras inte patienternas kön och ålder ytterligare.

För mer information, kontakta:

Christer Allenmark, chefläkare Hallands sjukhus, nås via Hallands sjukhus växel, tfn 0340-48 10 00.

Pressmeddelandet publicerat av:

Charlotte Hallström Johnsson, kommunikationsstrateg, tfn 070-289 49 62.

Fakta om patientsäkerhet

Patientsäkerhet handlar ytterst om skydd mot vårdskada. Med vårdskada menas kroppslig eller psykisk skada eller lidande som en patient drabbas av i kontakten med hälso- och sjukvården. Vårdskador kan ha olika allvarlighetsgrad, allt från att patienten avlider av skadan eller får bestående men till att patienten blir helt bra.

Regering och riksdag ansvarar för lagstiftningen som styr vården, till exempel hälso- och sjukvårdslagen och patientsäkerhetslagen. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och andra myndigheter ansvarar för regler och styrdokument i form av föreskrifter, riktlinjer och vägledningar. Hälso- och sjukvården ansvarar för att följa de lagar och föreskrifter som finns och arbeta patientsäkert.

Kraven på hälso- och sjukvården har både skärpts och blivit tydligare sedan patientsäkerhetslagen trädde i kraft den 1 januari 2011. En ökad medvetenhet gör det enklare att arbeta förebyggande, med fler interna utredningar och händelseanalyser som följd.

Enligt bestämmelserna i patientsäkerhetslagen (2010:659)
•Ska hälso- och sjukvårdspersonalen rapportera risker för vårdskador samt händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada till vårdgivaren.
•Har vårdgivaren en skyldighet att utreda händelser i verksamheten som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada.
•Ska vårdgivaren anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg, IVO (lex Maria).

www.1177.se/Halland/Regler-och-rattigheter/Lex-Maria