Hallands sjukhus lex Maria-anmäler händelser

Hallands sjukhus anmäler två händelser till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

En patient med diabetes fick inför hemfärden från medicinkliniken i Varberg en insulininjektion. Dosen var ordinerad utifrån tidigare blodsockervärden men borde ha sänkts eftersom patientens uppmätta blodsocker nu var lägre. Den höga insulindosen gjorde att patienten på vägen hem blev medvetandesänkt med problem att andas.

– Patienten kom inom kort tillbaka till sjukhuset med ambulans och fick vårdas på intensivvårdsavdelningen för övervakning och justering av blodsockernivåerna, säger Birgitta Lagerqvist, chefläkare Hallands sjukhus.

Risk för allvarlig vårdskada förelåg och patienten fick förlängd vårdtid på grund av det inträffade. Med hänsyn till patientsekretessen kommenteras inte patientens ålder eller kön.

Hallands sjukhus anmäler också en händelse där ett ofött barn dog.

En gravid kvinna kom till kvinnokliniken i Halmstad på grund av för tidig vattenavgång och fick under vårdtiden tilltagande värkarbete. Övervakning av mamma och barn skedde på flera sätt, men barnet dog i magen.

– Vi vill ha en extern granskning och bedömning av händelsen för att se vad som eventuellt hade kunnat göras annorlunda, säger Birgitta Lagerqvist.

För mer information, kontakta:

Birgitta Lagerqvist, chefläkare Hallands sjukhus, nås via Hallands sjukhus växel, tfn 035-13 10 00.

Pressmeddelandet publicerat av:

Charlotte Hallström Johnsson, kommunikationsstrateg, tfn 070-289 49 62.

Fakta om patientsäkerhet

Patientsäkerhet handlar ytterst om skydd mot vårdskada. Med vårdskada menas kroppslig eller psykisk skada eller lidande som en patient drabbas av i kontakten med hälso- och sjukvården. Vårdskador kan ha olika allvarlighetsgrad, allt från att patienten avlider av skadan eller får bestående men till att patienten blir helt bra.

Regering och riksdag ansvarar för lagstiftningen som styr vården, till exempel hälso- och sjukvårdslagen och patientsäkerhetslagen. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och andra myndigheter ansvarar för regler och styrdokument i form av föreskrifter, riktlinjer och vägledningar. Hälso- och sjukvården ansvarar för att följa de lagar och föreskrifter som finns och arbeta patientsäkert.

Kraven på hälso- och sjukvården har både skärpts och blivit tydligare sedan patientsäkerhetslagen trädde i kraft den 1 januari 2011. En ökad medvetenhet gör det enklare att arbeta förebyggande, med fler interna utredningar och händelseanalyser som följd.

Enligt bestämmelserna i patientsäkerhetslagen (2010:659)
•Ska hälso- och sjukvårdspersonalen rapportera risker för vårdskador samt händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada till vårdgivaren.
•Har vårdgivaren en skyldighet att utreda händelser i verksamheten som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada.
•Ska vårdgivaren anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg, IVO (lex Maria).

www.1177.se/Halland/Regler-och-rattigheter/Lex-Maria