Bronsålder och keramik vid Lugnarohögen på Arkeologidagen

Under Arkeologidagen kan du se keramik brännas över öppen eld som under bronsåldern, uppleva Lugnarohögens inre med hjälp av VR eller prova på att gräva tillsammans med arkeologer.

Arkeologidagen. Foto: Markus Andersson / Nya Lödöse (CC BY).

Arkeologidagen och är till för alla som vill upptäcka Sveriges förhistoria och lära sig mer om arkeologins arbetssätt och dess spännande upptäckter.

Tid: Söndagen den 26 augusti kl. 11-17.
Plats: Lugnarohögen, Hasslöv, Laholms kommun.

På Arkeologidagen arrangeras aktiviteter för alla åldrar:

  • Workshop för barn - testa på att tumma din egen bronsålderskruka med hjälp av professionell keramiker. Gamla krukmakeriet i Laholm är på plats med lera och kunskap.
  • Arkeologisk utgrävning med arkeologer från Hallands kulturhistoriska museum, med möjlighet att själv prova på att gräva.
  • En brännugn från bronsåldern kommer att rekonstrueras där föremål av lokal lera, skapade av nu verksamma keramiker kommer att brännas i öppen eld. Vid ett fortsatt eldningsförbud kommer ugnen ändå att byggas upp och en expert finns på plats för att istället berätta om processen.
  • Ett bronsåldersinspirerat stolphus har uppförts speciellt för Arkeologidagen.
  • Utforska Lugnarohögen genom en digital VR-upplevelse av högens inre och genom en skyltutställning. Själva högen är tyvärr stängd för besök p.g.a. rasrisk.
  • Fikaförsäljning och toaletter finns i Hasslövs hembygdsförening, ett stenkast från Lugnarohögen.

Aktiviteterna är kostnadsfria.

Interaktiv karta över evenemangsområdet

Läs mer om Arkeologidagen

En del av Keramikåret 2018

Evenemangsdagen ingår i satsningen Keramikåret 2018 och arrangeras av Kultur i Halland – Slöjd och Kultur i Halland – Kulturarv i samarbete med föreningsliv och fria aktörer samt Laholms kommun, Hallands kulturhistoriska museum och Länsstyrelsen i Hallands län.

Arkeologidagen är ett nationellt evenemang som samordnas av Riksantikvarieämbetet och arrangeras alltid sista söndagen i augusti. Läs mer på www.raa.se/arkeologidagen

För mer information, kontakta gärna:

Daniel Borgman, utvecklare kulturarv, Kultur i Halland, tel. 035-17 98 36, e-post: daniel.borgman@regionhalland.se