Elsa Graves författarskap uppmärksammas vid symposium

Diktaren Elsa Grave (1918-2003) skulle ha fyllt 100 år 2018. Jubileet firas med ett symposium om Graves författarskap, på Stadsbiblioteket i Halmstad lördagen den 20 januari.

Elsa Grave. Foto: Bo Wahlén.Elsa Grave var en av modernismens mest betydande lyriker i en tid då det ännu var svårt för kvinnor att etablera sig som seriösa författare. Som del av fyrtiotalet och dess genombrott för lyrisk modernism blev hon en viktig inspiration för senare generationer av poeter, inte minst kvinnor.

Symposiet Elsa Grave 100 år arrangeras av Region Halland - Kultur i Halland tillsammans med Elsa Grave-sällskapet och Halmstads stadsbibliotek.

• Lördag den 20 januari kl. 13
  • Stadsbiblioteket i Halmstad
  • Fri entré

Klarasalen

Konferencier: Magnus William-Olsson, poet, kritiker, översättare.

13.00 Invigning av symposiet med regionbibliotekarie och fil. dr. Maria Ehrenberg och Elsa Grave-sällskapets ordförande Gunilla Poppe. Presentation av Norstedts stora nyutgivning av Graves verk och sällskapets jubileumsskrift Fjorton röster om Elsa Grave.

14.00 Mor morrar: om djuren och moderskapet hos Elsa Grave. Aase Berg, poet och litteraturkritiker, om betydelsen av Elsa Graves poesi för hennes eget författarskap.

15.30 Androgyna Dämona Gravida-Grave. Till Elsa – med bävan och beundran på hennes hundraårsdag. Annelie Bränström Öhman, professor i litteraturvetenskap och genusvetenskap, om vad Elsa Grave har lärt henne om poetisk uppvigling och värdet av att emellanåt ta en moderkaka till kaffet.

Nissanscenen

16.30 Elsa Grave 100 år – "krasande ljud från ordens tunna väggar". En musikalisk och poetisk hyllning till Elsa Grave och hennes rika ord- och bildvärld. Grave gestaltar med djupt allvar och humor människans dubbelhet. Med sin vassa penna skildrar hon dåtidens och vår tids viktiga frågor som miljö och världsfred, kärlek och moderskap. Från barndomens trädgård i Graves tidiga diktning rör vi oss till den sena diktens stora trädgård där världen går över i kosmos. Medverkande: Maria Ericson, Jonas Franke-Blom och Marie Öhrn.

För mer information, kontakta gärna:

Nina Katarina Karlsson, litteraturutvecklare, Kultur i Halland, Telefon: 0722 38 62 88

Läs mer om jubileumsåret på www.regionhalland.se/elsagrave100