Halländska idrottsföreningar på tå för stroke

Nu ska idrottare, motionärer och supportrar lära sig upptäcka stroke och rädda liv. Region Halland är med i en landsomfattande utmaning till idrottsrörelsen och engagemanget i de halländska idrottsföreningarna är stort!

– För oss är det en självklarhet att hjälpa till. Det tar bara två minuter att lära sig symptomen på stroke och det kan rädda en annan människas liv, säger Leif Nilsson, ordförande i Hylte Halmstad Volleybollklubb.

Även fem rikskända idrottsmän och kvinnor – Josefine Bark, Stefan Holm, Staffan Olsson, Anette Norberg och Mathias "Bissen" Larsson engagerar sig i strokekampanjen.

Var sjuttonde minut får någon i Sverige en stroke, det vill säga en blodpropp eller en blödning i hjärnan. Av de 30 000 personer som insjuknar varje år dör nästan var fjärde. Men ju fler som lär sig upptäcka symtomen på stroke i tid och vet att man ska ringa 112 direkt, desto större är chansen att rädda liv. Kunskapen får man enkelt genom att göra AKUT-testet på www.strokekampanjen.se

Göra 50 001 tester på en månad
Nationella strokekampanjens stora höstsatsning, Den stora utmaningen – sport vs stroke, är en utmaning till idrottare, motionärer och supportrar över hela landet. Tillsammans ska de göra 50 001 AKUT-test på en månad – det är ett mer än antalet sittplatser på nya nationalarenan i Stockholm, som invigs den 27 oktober.

Region Halland har bett om hjälp hos några av de större idrottsföreningarna i Halland – fotbollsklubbarna HBK och Falkenbergs FF, innebandyklubben Warbergs IC, volleybollklubben Hylte Halmstad Volleybollklubb, handbollsklubben HK Aranäs samt Friskis & Svettis Halmstad – och fått ett imponerande gensvar.

Informerar i samband med matcher
I samband med klubbarnas närmaste hemmamatcher kommer medlemmar att dela ut information om stroke, och där det är möjligt kommer speakern i pausen att uppmana publiken att göra AKUT-testet. Först ut är Falkenbergs FF som tar emot Öster hemma på söndag, den 28 oktober. Denna dag är för övrigt utsedd till Internationella strokedagen.

– Vi är väldigt glada över att de halländska idrottsklubbarna visat sådant engagemang och hjälper till att sprida det enkla men viktiga budskapet om att göra AKUT-testet, säger Yvonne Persson, kommunikationsdirektör i Region Halland och ansvarig för Nationella strokekampanjen i Halland.

4 400 hallänningar har redan testat
Även fem rikskända idrottsmän och kvinnor – Stefan Holm, Anette Norberg, Staffan Olsson, Josefine Bark och Mathias "Bissen" Larsson – stöttar höstens satsning och uppmanar resten av Idrottssverige att engagera sig.

Nationella strokekampanjen finansieras gemensamt av regionerna och landstingen i Sverige. Kampanjen startade i oktober 2011 och kommer att pågå till och med 2013. Totalt är det nästan 4 400 hallänningar som har gjort AKUT-testet hittills (26/10: 4 395 personer)!

Läs mer på www.strokekampanjen.se/sport

För mer information:
Kontakta gärna Yvonne Persson, kommunikationsdirektör på Region Halland och ansvarig för Nationella strokekampanjen i Halland, tel 070-328 29 55.

Kontaktpersoner i de engagerade idrottsklubbarna är:

• Halmstad BK: Patrik Emvall, marknadschef, 035-17 18 88
  • Falkenbergs FF: Patrik Lundgren, klubbchef, 070-295 24 20
  • Warberg Innebandyclub: Andreas Sjögren, projektledare evenemang, 070-294 44 56
  • Hylte Halmstad Volleybollklubb: Leif Nilsson, ordförande, 070-836 47 15
  • HK Aranäs: Tony Larsson, marknadsansvarig, 073-947 22 24