Många tjejer vill skydda sig mot livmoderhalscancer

Sedan den 1 mars kan alla tjejer födda 1993-98 vaccinera sig gratis mot livmoderhalscancer på sin vårdcentral. Och många har tagit vara på möjligheten. Fler än 2 000 tjejer har redan varit och tagit första sprutan av tre. Det innebär att närmare 47 procent av alla tjejer i Halland i denna åldersgrupp har valt att skydda sig mot livmoderhalscancer.

Detta är en riktigt bra start. Många tjejer, och deras föräldrar, har nåtts av vår information och har påbörjat sin vaccination. Och vi vill verkligen uppmuntra resten av tjejerna att ta vara på möjligheten att få 70 procents skydd mot all livmoderhalscancer. Passa gärna på under påsklovet, kanske är det enklare att komma iväg när man är ledig från skolan säger Malin Larsson, projektledare för vaccination livmoderhalscancer.

Vaccinationen består av tre sprutor som tas inom loppet av ett halvår. Den andra sprutan tas två månader efter den första och den tredje ytterligare 4 månader senare. Flickor som är födda 1999 och senare vaccineras på skolan. För att få fullt skydd mot livmoderhalscancer gäller det att man dessutom ser till att komma varje gång till de gynekologiska cellprovskontroller som alla kvinnor kallas till från 23-års ålder.

Frågor om biverkningar

En viss oro för biverkningar har märkts genom att en del frågor ställts om detta till vården och till Mats Erntell, smittskyddsläkare.

Vaccinet ger ett mycket bra skydd mot en allvarlig cancerform som vem som helst kan få. Det är inget nytt vaccin utan har getts till många kvinnor redan. Biverkningar som är vanliga är desamma som för andra barnvaccinationer, dvs ömhet på stickstället, feber och huvudvärk. Vaccinet anses vara mycket säkert utifrån den inrapportering och uppföljning som görs hela tiden, förklarar Mats Erntell.

Cirka 87 miljoner doser av vaccinet Gardasil, som är det vaccin Region Halland vaccinerar med, har hittills getts till 30 miljoner kvinnor världen över. I Australien är vaccinationen en del i det allmänna vaccinationsprogrammet sedan 2007 med ett mycket gott resultat.

www.1177.se/halland finns frågor, svar och övrig information om vaccinationen. Där finns också möjlighet att boka tid direkt via webben. Det går också att ringa eller komma när det är drop-in mottagning på vårdcentralen.

För mer information:

Malin Larsson, projektledare för vaccination livmoderhalscancer, tfn 070-284 09 45.
Mats Erntell, smittskyddsläkare, tfn 070-319 16 13