Öppet hus på Halmstads slott

Lördagen den 18 augusti kl. 11 - 16 bjuder Statens fastighetsverk in till öppet hus på Halmstads slott. Under dagen finns möjlighet att besöka representationsvåningen, landshövding Lena Sommestad bjuder på kaffe och kaka i trädgården, det blir tipspromenad för hela familjen och underhållning av Halmstads kammarkör.

Halmstads slott 400 år.

Hela evenemanget är kostnadsfritt och flertalet aktiviteter finns till hands hela dagen.

– Det känns fantastiskt roligt att kunna öppna upp slottet under en hel dag. Jag ser fram emot lördagen och hoppas många tar chansen att besöka både slottet och slottsparken, säger landshövding Lena Sommestad.

Dagen kommer bland annat att bjuda på öppen representationsvåning, där kostnadsfria biljetter delas ut på plats, med start kl. 11.00. Först till kvarn gäller på dessa biljetter där det även framgår vilken tid du får komma in i slottet. Fria visningar av slottsträdgården, borggården och källaren kommer även att hållas kontinuerligt hela dagen. I landshövdingens privata del av trädgården bjuder Lena Sommestad, landshövding, på kaffe och slottsbakad kaka. I trädgården finns även möjlighet att strosa och lösa en klurig tipspromenad för hela familjen. I Musikgemaket finns en "info point" där dagens arrangörer är på plats och svarar på frågor och ger information om sina respektive verksamheter. Halmstads kammarkör underhåller vid flera tillfällen under dagen.

Barockföreställning med sång, musik och dans

Under kvällen finns det möjlighet att gå på barockföreställning med sång, musik och dans. Nordic Baroque Dancers är på plats på Halmstads slott och gör två föreställningar på kvällen den 18 augusti, kl. 17.00 och kl. 17.45. Ett begränsat antal biljetter finns att köpa på Ticketmaster.se och på turistbyrån i Halmstad.

Öppet hus är en del av #jubileum400

Från sommaren 2018 till sommaren 2019 genomförs #jubileum400 - ett jubileumsår som uppmärksammar färdigställandet av Halmstads slott och Varbergs fästning. Det övergripande temat är 1600-talet och Hallands långa historia som ett gränsland. Jubileumsåret samlar olika aktörer som genomför egna aktiviteter och arrangemang under samma paraply: #jubileum400. Föreningar och privatpersoner kan delta genom att anmäla sitt arrangemang som en del av jubileet.

– När vi lär oss om svensk historia får vi inte veta så mycket om hur det var i Halland – eftersom Halland i långa perioder varit danskt och då ingår i den danska historieskrivningen. Vi vill göra Hallands historia mer känd och under #jubileum400 kan många vara med och berätta den historien med olika perspektiv och på olika platser i Halland, förklarar Daniel Borgman, projektledare för #jubileum400.

Läs mer om öppet hus på Halmstads slott

Öppet hus arrangeras av Statens fastighetsverk tillsammans med Kultur i Halland, Länsstyrelsen i Hallands län, Hallands Konstmuseum och Hallands kulturhistoriska museum.

Varmt välkommen till Halmstads slott!

Lördag den 18 augusti kl. 11 - 16.

För mer information, kontakta gärna:

Johanna Petersson, kommunikatör för #jubileum400, Kultur i Halland, tel. 073 341 20 61, e-post: johanna.e.petersson@regionhalland.se

Niklas Glans, kommunikationschef, Länsstyrelsen i Hallands län, tel. 010 – 224 32 48, e-post: Niklas.Glans@lansstyrelsen.se

#jubileum400