Pressinbjudan: Goda resultat för det halländska arbetet för en köfri vård

På torsdag blir det klart hur pengarna i kömiljarden fördelas mellan Sveriges regioner och landsting. Hur mycket pengar man får grundar sig på hur tillgängligheten är till vården, och hur väl man lever upp till vårdgarantin. Region Halland har sedan länge goda resultat i mätningarna.

– Det är naturligtvis oerhört roligt att vi kan erbjuda hallänningarna vård i tid, och det är resultatet av ett målinriktat och fokuserat arbete, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Kierkegaard.

I Halland får 97 procent av patienterna tid för behandling eller operation inom vårdgarantin, vilket placerar Halland i topp i riket. 96 procent av patienterna får tid till besök inom den specialiserade vården inom vårdgarantin, och det ger en tredjeplacering.

Representanter för medierna hälsas välkomna till en presskonferens, där Lena Kierkegaard och Anders Dybjer, chef för Hallands sjukhus, berättar mer om arbetet med en köfri vård, och vad som gjort Region Halland så framgångsrik.

Tid: torsdagen den 20 januari kl 11:00

Plats: Hallands sjukhus Varberg, Direktionsrummet

Medverkande: hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Kierkegaard och sjukhuschef Anders Dybjer.

Välkomna!

För mer information:
Yvonne Persson, kommunikationsdirektör, tfn 070-328 29 55

Vad är kömiljarden?
Regeringens kömiljard lanserades i september 2008, som ett incitament för landstingen att korta väntetiderna i vården. För att få del av pengarna ska minst 80 procent av patienterna få träffa en specialistläkare inom högst tre månader. Om patienten sedan ska få en behandling eller operation ska denna erbjudas inom ytterligare tre månader. De regioner och landsting som klarar detta får ta del av 900 miljoner kronor. De regioner landsting där hela 90 procent av patienterna fått vård i tid får dela på ytterligare 100 miljoner kronor.

Vårdgarantin nu lag
Under 2010 har kömiljardsatsningen stramats åt, genom att både ordinarie köer och köer för så kallade frivilligt väntande har räknats in i statistiken. Dessutom skärptes kraven på inrapportering av statistiken, från 90 till 95 procent. Den 1 juli 2010 blev vårdgarantin också lagstadgad.