Region Halland utökar satsningen på Filmresurscentrum

Region Halland fortsätter utvecklingen av filmresurscentrum i Halland. I år har en projektledare anställts och satsningen innehåller även ökade anslag för teknik och verksamhet. Redan i mars ordnas en kompetenshöjande steadycam-kurs för verksamma filmare i Halland.

Filmresurscentrum drivs av Katrinebergs folkhögskola i samarbete med Kultur i Halland, och sedan ett par år tillbaka finns verksamheten i det nya filmhuset Studio 114. I januari tillträdde Annika Westerhult som projektledare för verksamheten, som i år också förstärks med ökade anslag för teknik och verksamhet.

Filmresurscentrum ska främja samverkan och erbjuda stöd inom filmteknik, projektutveckling och utbildning. Här kan filmare ges kompetensutveckling, hallänningar lära sig mer om hur man gör film och exempelvis lärare fortbildas kring hur man kan jobba med film i skolan, för barn och ungdomar. Filmresurscentrum bidrar till genomförandet av Hallands kulturplan och drivs i nära samarbete med Kultur i Halland och utvecklingsarbetet för film och rörlig bild.

Annika Westerhult har rekryterats som projektledare för Filmresurscentrums verksamhet. Annika är uppvuxen i Falkenberg och var en gång den filmare som fick det allra första filmstödet genom då nyinrättade Film i Halland i mitten av 90-talet, (nu Kultur i Halland – Film). Utöver arbete med egna filmprojekt har hon varit verksam som regissör, producent och produktionsledare i många år i film- och tv-branschen i Stockholm och de senare åren i Göteborg med reklam- och informationsfilm på olika bolag.

Kompetensstöd och utlån av teknik för filmskapande

Filmresurscentrum tillhandahåller utlån av filmteknik till dem som vill testa en idé eller en ny teknik, eller vill fördjupa sina kunskaper inom något av filmområdena bild, ljud, ljus, m.m. Det finns kamerutrustning, redigering, ljudmix, ljud- och ljusutrustning, samt en enkel åkvagn, en steadycam (ett kroppsmonterat bildstabiliseringssystem för filmkameror) och en Easy Jib (förlängningsarm för kamera), samt diverse annan filmutrustning.

Filmresurscentrum är beläget på Katrinebergs folkhögskola, där det sedan länge finns en tvåårig grundläggande filmutbildning. Där har Region Halland också byggt ett kulturhus för filmverksamhet, Studio 114, som invigdes 2015. Filmhuset är anpassat för utbildning i film- och rörlig bildproduktion. Här finns möjlighet att göra filminspelningar i professionell studiomiljö, det finns efterbearbetningslokaler som ljud- och mixstudio, samt biograf.

Kurs för verksamma filmare om steadycam

Resurscentrum rivstartar året med att anordna en kompetenshöjande steadycam-kurs för verksamma filmare i Halland den 3 mars. Filmfotografen och steadycam-operatören Hans Johansson på Fandango Film håller i utbildningen. Efter genomförd kurs får deltagarna möjlighet att låna steadycam-utrustningen.

För mer information, kontakta gärna:

Anna Eriksson, utvecklare film och rörlig bild, Kultur i Halland, telefon: 035-17 98 93, mobil: 0708 71 36 58, e-post: Anna.K.Eriksson@regionhalland.se.

Annika Westerhult, projektledare för filmresursverksamheten i Halland, telefon: 073 306 00 36, e-post: Annika.Westerhult@regionhalland.se.