Statligt besök vid träff för fria kulturskapare

Hur kan staten hjälpa fria kulturskapare i Halland?

Den frågan får svar på tisdag, då Kulturbryggan, Kulturrådet och Statens musikverk kommer till Varberg.

De tre statliga organisationerna har bjudits in av Region Halland, som vill stötta de fria kulturskaparna i regionen. Dessa utgör stommen i det halländska kulturlivet. Det rör sig om exempelvis konstnärer, fotografer, musiker, teatergrupper och filmare som arbetar obundna från kulturinstitutioner och som driver någon form av egen verksamhet.

– Vi vill underlätta deras arbete genom att ge dem information om vilket stöd som finns att få från staten. Förhoppningsvis kan de få hjälp att förverkliga sina idéer, säger Eva Nyhammar, kulturchef, Region Halland.

Vid träffen presenterar Statens kulturråd, Kulturbryggan och Statens musikverk de möjligheter det finns att få statliga pengar för kulturverksamhet.

Möjlighet att diskutera sina idéer
– Men det blir också möjligt för kulturskaparna att diskutera hållbarheten i sina idéer med en representant för någon av organisationerna, säger Eva Nyhammar.

Totalt har ett hundratal personer anmält sig, det flesta fria kulturskapare. Inbjudna är dock även kulturorganisationer som i sitt arbete stödjer det fria kulturlivet, samt blivande fria kulturskapare. Förhoppningen är nämligen att träffen även ska ge goda möjligheter att knyta nya kontakter inom denna del av det halländska kulturlivet.

Träffen innehåller också musikaliska inslag, av amerikanskan Pamelia Kurstin som är en av världens främsta thereminister, och nyopera av Operation Opera.


Medierna hälsas välkomna att besöka träffen!

Tid:      Tisdagen den 15 maj klockan 13–17

 Plats:  Kulturhuset Komedianten, Engelbrektsgatan 7, Varberg


Vill du ha mer information?

Läs mer här på Region Hallands webbplats, eller kontakta kulturchef Eva Nyhammar, eva.nyhammar@regionhalland.se;
tfn 0702-10 56 46