Strokekampanj lär halländska företag rädda liv!

Vad gör man om någon får en stroke på jobbet? Snart vet drygt 100 företag och organisationer i Halland svaret på den frågan. I dagarna får de ett paket från Nationella strokekampanjen med information om hur de kan rädda liv på sin arbetsplats.

Var 17:e minut får någon i Sverige en stroke. Att snabbt få vård och behandling kan vara livsavgörande. Den nationella strokekampanjen är ett initiativ från alla landsting och regioner, och har som viktigaste mål att fler ska lära sig upptäcka stroke och direkt larma 112. De närmaste veckorna får mer än 4 000 företag och organisationer i hela landet ta del av den kunskapen, omkring 110 av dem finns i Halland.

– Vi hoppas att de tar till sig budskapet och att det sprids på arbetsplatserna, säger regiondirektör Catarina Dahlöf. Många som drabbas av stroke är yrkesverksamma, och vi vill uppmärksamma företag på att det här därför mycket väl kan hända på jobbet. Frågan är om de är beredda då?

Många företag arbetar idag medvetet och systematiskt med medarbetarnas hälsa och förhoppningen är att det engagemanget ska användas för att sprida kunskapen om stroke. Målet är att företagen ska få så många anställda som möjligt att lära sig symtomen på stroke genom att göra AKUT-testet på strokekampanjens webbplats.

– Det tar bara två minuter att göra testet och vi tror att företagen inser betydelsen och uppmanar sina anställda att göra det. Ju fler som har gjort testet på en arbetsplats, desto större är chansen att upptäcka en stroke i tid och rädda livet på en arbetskamrat, betonar Catarina Dahlöf.

Statistik från det landsomfattande kvalitetsregistret Riks-stroke visar att strokedrabbade kommer till sjukhus snabbare än någonsin sedan kampanjen startade. Andelen strokedrabbade som får propplösande behandling, som måste ges inom 4,5 timmar efter insjuknande, är också större än någon gång tidigare.

För mer information, kontakta gärna:

Yvonne Persson, kommunikationsdirektör, 035-17 98 12