Besöksmål med resestöd

Region Halland har beslutat om ett program för att öka tillgängligheten till det rika och levande kulturlivet i hela Halland. Särskilt handlar det om ”halländska skolelevers möjlighet att besöka halländska kulturplatser som speglar Hallands historia”. Skolor och förskolor i Halland kan därför få resestöd efter besök vid utvalda resmål och institutioner.

Regionalt resestöd till utvalda besöksmål och institutioner.

 • Illustration HallandskartaBesöksmålet ska ligga utanför den egna kommunen.
 • Ett pedagogiskt program ska ingå i besöket. Detta bekostas av skolan.
 • Resestödet ska utgöra 50kr/resenär, dock minst 50 % av den totala resekostnaden.
 • Resestödet utbetalas för resor till de besöksmål och institutioner som omfattas av regionalt stöd.

De besöksmål som omfattas av resestödet presenteras nedan.

Så här går det till:

 • Skolan/förskolan kontaktar det besöksmål man vill besöka och bokar ett program.
 • Därefter beställer/planerar skolan själv resan och betalar enligt sina vanliga rutiner.
 • Senast tre månader efter besöket rekvirerar skolan/förskolan ersättning enligt anvisningar man får av besöksmålen. Besöksmålen tillhandahåller skolan/förskolan med rekvisitionsunderlag i samband med besöket.

Har du frågor angående resestödet? Kontakta respektive besöksmål eller utvecklarna på  Kultur i Halland - barn och unga.

Kort presentation av besöksmålen

Hoppa direkt till:

Tjolöholms slott

Ottilia, Tjolöholms slottTjolöholms Slott är en unik plats där historien kommer oss mycket nära. Här finns inte bara det vackra och pampiga slottet utan även en arbetarby med kyrka och ekonomibyggnader välbevarade från förra sekelskiftet. Under de guidade visningarna av slottet ges en inblick i hur herrskap och tjänstefolk levde vid förra sekelskiftet. Visningen hjälper eleverna att visualisera historien samt ge en inblick i konst, arkitektur och kulturyttringar.

Tjolöholms slott stod klart 1904 och är en av Sveriges märkligaste byggnader. Det bjuder på brittisk ”comfort” och, för sin tid, toppmoderna bekvämligheter såsom rundspolande duschar och en dammsugare som väger ett ton.

Om ni arbetar med ett speciellt tema i skolan kan vi skräddarsy ert besök.

Information om tillgänglighetsanpassning finns på respektive hemsida!

KONTAKTA TJOLÖHOLMS SLOTT

Kontaktperson för bokning och pedagogiskt program:

 • Pernilla Karlsson, tel 0300-40 46 00

e-post: info@tjoloholm.se  

 http://www.tjoloholm.se/

Världsarvet Grimeton

Världsarvet GrimetonGrimeton Radiostation stod färdig i en tid då världen skulle byggas upp igen efter ett fyra år långt krig. Den rådande tanken var att kommunikation är nyckeln till fred och försoning.

Platsen finns upptagen UNESCO:s världsarvslista och är en del i ett globalt fredsarbete, där grundstenarna är kunskap, förståelse och respekt för varandras historia och kulturarv. Platserna på världsarvslistan tillhör hela mänskligheten och det är allas vårt ansvar att ta hand om dem för att framtida generationer precis som vi ska få uppleva dem.

På Världsarvet Grimeton Radiostation finns skolprogram för olika åldrar. Eleverna deltar aktivt i lärandet och allas insatser är lika betydelsefulla.

 För att göra våra skolprogram bättre behöver vi åsikter och insikter från dem som tar del av programmen. Därför söker vi personer som vill vara med i vår referensgrupp för skolprogrammen. Kontakta världsarvet om du är intresserad.

KONTAKTA VÄRLDSARVET GRIMETON

Information om tillgänglighetsanpassning finns på respektive hemsida!

För bokning, ring 0340-67 41 90 eller maila till: info@grimeton.org

http://www.grimeton.org/

Hallands kulturhistoriska museum

Bockstensmannen I lokaler med anor från medeltiden, finns ett tillgängligt museum med nya permanenta utställningar, olika tillfälliga utställningar året om och en ateljé för workshops.

Vi erbjuder visningar av Varbergs fästning och museets utställningar liksom stadsvandringar och studielådor. Ett besök på museet och fästningen kan fungera både som en introduktion i ett ämne och som en fördjupning av ett tema eller en epok.

Vi erbjuder lärarfortbildning och introduktioner till alla nya utställningar.

Till museet hör även Bexellska ryggåsstugan, Båtmuseet i Galtabäck och Fågelboet i Vessigebro. Museets uppdrag är att förmedla hela regionens kulturhistoria och vi hjälper dig gärna att planera ditt besök.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och gå in på vår sida för skolinformation, www.museumhalland.se/SKOLA för att hålla dig uppdaterad

Information om tillgänglighetsanpassning finns på respektive hemsida!

Kontaktperson för bokning:

Kontaktperson för pedagogiskt program:

http://www.museumhalland.se/

www.museumhalland.se/bockstensmannen

Teater Halland

Gud i kulissen, Teater HallandTeater Halland är alla hallänningars teater och ett spännande hus att besöka med dess ateljé, scener, kostymförråd, skrymslen och vrår. Vi har Kultur i Hallands uppdrag att producera professionell barn- och ungdomsteater. Till alla Teater Hallands föreställningar erbjuder vi ett rikt och varierat pedagogiskt material, som t ex för- och efterarbete i form av samtal eller workshops. Det går också bra att boka ett studiebesök och få en rundtur bakom kulisserna..

KONTAKTA TEATER HALLAND

Information om tillgänglighetsanpassning finns på respektive hemsida!

Kontaktperson för bokning och pedagogiskt program:

http://www.teaterhalland.se/

Falkenbergs museum

Anna visar barnen kaminenFalkenbergs museum är som en chokladask – alla kan välja sin favorit. Vi erbjuder allt från temastadsvandringar och medeltida lekar till värderingsövningar runt brännande ämnen och skapande verkstad i vår ateljé. Träffa frun på Hindströmsgården i dramatiserade visningar. Våra tillfälliga utställningar tar upp vitt skilda ämnen.

Sedan 2009 har vi ett regionalt uppdrag inom design. Välkommen att använda oss som ett stöd och en resurs i din undervisning!

KONTAKTA FALKENBERGS MUSEUM

Information om tillgänglighetsanpassning finns på respektive hemsida!

Kontaktpersoner för bokning och pedagogisk verksamhet:

http://www.riandesign.se/

Hallands konstmuseum

Hallands konstmuseum, basutställning.Hallands konstmuseum ligger vackert beläget i centrala Halmstad. Konstnärer, historik, teknik och uttryck – vi erbjuder pedagogisk verksamhet i alla aktuella utställningar.

Vi arbetar också med stadsvandringar i det historiska Halmstad samt på friluftsmuseet Hallandsgården - kliv in i Eldsberga skolhus, Höråsstugan eller stallet och upptäck livet förr i en naturskön och barnvänlig miljö med plats för lek. Välkommen att använda oss som resurs i undervisningen!

KONTAKTA HALLANDS KONSTMUSEUM

Information om tillgänglighetsanpassning finns på respektive hemsida!

Kontaktperson för bokning:

 • Ulrika Berntson, tel 035-16 23 00

Kontaktpersoner för pedagogiskt program:

www.hallandskonstmuseum.se/

Mjellby Konstmuseum - Halmstadgruppens museum

Foto: Mjellby Konstmuseum

Använd konst som ett pedagogiskt verktyg i undervisningen! I mötet med konst kan vi utveckla olika förmågor och använda kritiskt tänkande samtidigt som kreativiteten sätter igång.

Mjellby Konstmuseum erbjuder lärorika och roliga upplevelser av konst, inte minst vårt halländska kulturarv – Halmstadgruppen. Konstnärernas äventyr i 1920-talets Europa och möte med surrealismen präglar museets skolverksamhet. Men ni kan också ta del av andra spännande utställningar och teman. Museets pedagogiska paket innehåller visningar, kreativt skapande i verkstad samt analysövningar och riktar sig mot alla åldersgrupper.

KONTAKTA MJELLBY KONSTMUSEUM

Information om tillgänglighetsanpassning finns på respektive hemsida!

Kontaktperson för bokning och pedagogiskt program:

Kontaktperson för bokning och pedagogisk verksamhet:

Besök Mjellby konstmuseum med skolklassen

Teckningsmuseet i Laholm

Teckningsmuseet i LaholmTeckningsmuseet i Laholm, Nordens enda museum för teckningskonst, är inrymt i Laholms gamla brandstation som fått en modern och spännande tillbyggnad med ansiktet mot Lagan. Museet lyfter fram teckningen som konstart genom utställningar och pedagogisk verksamhet. Följ med på en guidad visning eller delta i en konstnärsledd workshop. Det pedagogiska utbudet varierar med aktuella utställningar och enligt era önskemål.

KONTAKTA TECKNINGSMUSEET

Information om tillgänglighetsanpassning finns på respektive hemsida!

+Kontaktperson bokning och pedagogiskt program:

http://www.teckningsmuseet.se/

Bonadsmuseet i Unnaryd

BonadsmuseetI Unnaryd i Hylte kommun finns Bonadsmuseet.

Lär dig att måla och berätta i bilder med inspiration från Bonadsmuseet i Unnaryd. I bonadsmåleriets Mecka målar du i naturlig äggtempera och tar med dig en egen handgjord och alldeles unik bonad hem.

KONTAKTA BONADSMUSEET

http://www.bonadsmuseum.se/

Teater Albatross

Teater Albatross, TokalyngaTeater Albatross är en samtidsengagerad teater. Vi turnerar runt i världen, vi gör pjäser och filmer på olika språk. Ändå: Att arbeta hemma i Halland får hjärtat att slå lite extra!

Sedan länge arbetar vi med Afrika som tema. Eleverna brukar bli engagerade av våra pjäser. De var starkt engagerade när vi gjorde ett Skapande Skola-projekt om Kongos historia i Varberg. Låna gärna vår film om detta äventyr! Ibland arbetar vi med värderingsövningar. Tankar bryts och förändras.

Allt sker på turné eller på vår bas, Tokalynga Teaterakademi, som är så speciellt att det kunde vara Pippi Långstrumps andra hem!

KONTAKTA TEATER ALBATROSS:

www.teateralbatross.se

Naturum Getterön

Naturum GetterönNaturum Getterön ligger vid ett av norra Europas fågelrikaste områden. Här kan du bekanta dig med fåglarnas spännande värld. Tack vare de fina gömslena i det täta vasshavet kan du studera fåglarnas färger, former och beteenden på nära håll utan att störa fåglarna.

För att få mest ut av din skådning är det bra om du har med dig kikare och en fågelbok att slå upp i. Låna fågelskådningsutrustning på naturum och ge dig ut på upptäcktsfärd. Hur många fågelkryss lyckas du samla?

Besök även vår fågelutställning där du kan lära dig mer om fågellivet.

KONTAKTA NATURUM GETTERÖN:

Kontaktperson för bokning och pedagogiskt program:

www.naturumgetteron.se (se Skolinfo)

Besök: Lassavägen 1, Varberg.

Äskhults by

Äskhults byÄskhults by är ett kulturreservat i Kungsbacka kommun. Följ den gamla fägatan upp till byn och upplev hur livet kunde vara för ca 200 år sedan.

De fyra gårdarna från 1700- och 1800-talet; Bengts, Derras, Jönsas och Göttas, är omålade och skimrar vackert silvergråa runt det lilla bytorget. De ligger kvar på sina gamla platser, trots 1800-talets skiftesreformer. Runt gårdarna pågår arbeten med att återskapa ängs- och åkerlandskapet. Under sommaren finns här djur av gamla lantraser.

Vandra gärna i de vackra fägatorna eller i de kulturstigar som går ut i landskapet. Självguidande broschyr med karta finns i byn, samt på Kungsbacka turistbyrå. Under säsong finns olika arrangemang, guidade turer samt barn och skolverksamhet. Grupp-/skolbokningar dagligen maj-sept.

Information om tillgänglighetsanpassning finns på respektive hemsida!

KONTAKTA ÄSKHULTS BY:

Kontaktperson för bokning och pedagogiskt program:

www.askhultsby.se

Besök: Äskhults by, Kungsbacka kommun.

 • E6 från norr: tag av vid Fjäråsavfarten. Följ skyltad väg till Äskhult . via Gällinge.
 • E6 från söder: tag av vid Frillesåsavfarten. Följ skyltad väg till Äskhult via Gällinge.

Rum för Dans - den halländska dansscenen

Rum för Dans 2014. Foto: Steven SchrieberHär upplever du dans på flera scener och i olika rum, på olika orter och platser över hela Halland. Gästspel av svenska och internationella koreografer och kompanier, i säsongsprogram varje vår och höst. Den nutida dansen har många uttryck, och hittar nya vägar. På den halländska dansscenen kan du se hela bredden av detta.

KONTAKTA RUM FÖR DANS:

Kontaktperson för bokning och information om pedagogiskt program samt tillgänglighetsanpassning:

Marie Jönsson, tel 070-542 45 31, e-post: Marie.E.Jonsson@regionhalland.se

www.rumfordans.se