Mesiker och lungkorv

Maj-Britt Bennheden, Morup

"Detta är mycket gammal halländsk mat. I dag kan man nästan inte få tag i lungor. Bara den som slaktar själv har den möjligheten. Men man kan använda enbart grishjärtan".

Lungor och hjärta från gris mals med 3 kokta potatisar. Detta blandas med 6 hekto fläskfärs, vitpeppar och lite salt och rörs till en jämn smet.

Blanda halva satsen med 2 ägg. Forma till flata bullar med en sked på stekpannan och stek dem i lite smör.

Den andra delen av satsen stoppas i krokfjälster, ganska hårt och bör räcka till 2 korvar. Gnid in korvarna med en blandning av salt och salpeter och låt ligga svalt ett par dygn.

Häng upp dem på torr, varm plats (kanske i torkrum eller över pannan i pannrummet). Torkningen tar 8-10 dagar. Man känner när korvarna är fasta och går att skära.

Korvskivorna steks i smör och serveras med råstekt potatis. Korven kan också omedelbart när man gjort den kokas i saltat vatten och serveras som kokkorv.