Klart för vaccination av flickor mot livmoderhalscancer

Nu är det äntligen klart med upphandlingen av vaccin mot livmoderhalscancer. Kammarrätten har beslutat att inte ta upp den överklagan som var inlämnad av Glaxosmithkline som förlorade upphandlingen tidigare. Vaccinet som flickorna kommer vaccineras med är Gardasil. Planerad start i Halland är den 1 mars.

Vaccination mot livmoderhalscancer ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet och kommer att ges till flickor födda 1999 och senare av skolhälsovården när de går i årskurs 5 eller 6. Dessutom kommer alla flickor födda 1993-98 erbjudas gratis vaccination mot livmoderhalscancer. Dessa vaccinationer utförs av vårdcentralerna.

I Halland planeras vaccineringen påbörjas den 1 mars 2012.

– Äntligen är frågan löst så att vi kan komma igång och vaccinera flickorna i Halland. Nu planerar vi för ett bra och smidigt genomförande där vår målsättning är att få så många som möjligt av dessa flickor att skydda sig mot livmoderhalscancer, berättar Malin Larsson, projektledare för genomförandet av vaccineringen av flickor födda 1993-98.

Många av de äldre flickorna i Halland har redan valt att vaccinera sig och då betalt en del av vaccineringen själva, resten har täckts av högkostnadsskydd.

Vaccinet mot livmoderhalscancer skyddar till cirka 70 procent. Vaccinet kombinerat med att gå på cellprovskontroll var tredje år ger ett mycket bra skydd. I Halland kallas kvinnor till gynekologiska cellprovskontroller från det att de fyller 23 år.

För mer information, kontakta Malin Larsson, projektledare, tfn 070-284 09 45