Oplanerad graviditet

Torsdag 12/5 och onsdag 18/5 finns här ingen barnmorska efter 11.30. Verksamheten har stängt fredag 3/6 och 8/6.

Vid graviditet är Du välkommen till Ungdomsmottagningen för mer information.

Du kan även ta kontakt med Kvinnokliniken i Varberg, tfn 0340-48 12 59, Kungsbacka: tfn 0300-56 50 66, Halmstad: tfn 035-13 66 00.

Observera att sjukvård är gratis om man inte fyllt tjugo år. Total sekretess gäller vid aborter, även om den gravida kvinnan inte är myndig.

Den gravida kvinnan har rätt till den hjälp hon behöver. Till exempel samtal med kurator, för att kunna fatta ett beslut som hon är nöjd med. Det underlättar ofta om barnafadern eller annan anhörig kan vara med som stöd.

Att vara killen

Att vara killen i en sådan här situation är inte lätt. Enligt lagen är man rättslös tills barnet föds, kan det kännas. På gott och ont är det tjejen som är gravid, bär barnet, bestämmer över framtiden och ibland också får ta merparten av ansvaret. Ändå är du oersättlig för din tjej i den här situationen. Du är den som vid sidan om henne själv är mest berörd och bäst förstår.

Du är välkommen att komma med henne eller ensam till Ungdomsmottagningen för rådgivning och du är också ett viktigt moraliskt stöd i ett eventuellt senare skede på sjukhuset.

Läs mera om abort på UMO och 1177.se

Läs mer om graviditet på 1177.se och på Mödravårdens hemsida.

Har du haft oskyddat sex? Nu kan du beställa hem klamydiatest via webben – gratis och smidigt!

Våga fråga