Kvinnor möttes kring maten

Kryddor och recept från Syrien blandades med halländska matvaror och traditioner. Nyanlända, matkunniga kvinnor från olika länder mötte kvinnliga halländska matföretagare. Resultatet blev inspiration, många nya matidéer och en väldig massa mat…

Mat och företagande har det handlat om när nyanlända kvinnor mött halländska kvinnliga matföretagare i satsningen ”Mat, måltid och inkludering”. Massor av inspiration, mat och skratt har det blivit, berättar Amna Mohammad, Saada El Chammas, Sumia Sadek, Håkan Eriksson och Liselotte Bergenzaun Abel när de möts i kryddträdgården på Sörby retreatcenter.

Det går inte att ta miste på glädjen när Sumia Sadek och Amna Mohammad, båda från Syrien, berättar om hur det var att vara med i satsningen ”Mat, måltid och inkludering”. Sumia kom till Sverige för två år sedan, Amna har varit här i 20 månader.

– Det har varit jätteroligt och intressant, och på varje ställe vi besökt har vi lärt oss något nytt, säger Amna som gillar att baka.

– Jag har sedan använt en del svenska recept när jag har bakat kakor och bröd som jag bjudit vänner och grannar på.

Ny maträtt

Sumia berättar om när de var på Ulvereds hjorthägn:

– Vi hade med oss en del egna kryddor och ingredienser och så fick vi göra rätter med hjortkött. Resultatet blev en helt ny maträtt med hjort, paprika och massor med kryddor, och den blev väldigt uppskattad. Jag hade aldrig lagat mat med hjortkött innan.

– Vi har också fått mycket inspiration när företagarna berättat för oss hur de själva en gång började, säger Sumia, som själv skulle vilja starta eget, kanske en restaurang.

– Det har varit mycket spännande att höra hur deras företag startat i väldigt liten skala och jag har förstått att det verkligen kan vara möjligt…

Att skapa mötesplatser

Projektet har drivits av Hushållningssällskapet och olika samarbetspartners, med stöd från Region Halland. Under hösten och våren har tre grupper om vardera ett tiotal nyanlända kvinnor lagat mat och delat erfarenheter med halländska kvinnor som driver olika typer av matföretag. Grupperna har till exempel varit på kaféer och hjorthägn, fiskrestaurang, pepparrotsodling och gårdsbageri.

– Det har anpassats efter lokala förhållanden i de kommuner där grupperna funnits, säger Håkan Eriksson som varit Hushållningssällskapets projektledare. Det har hela tiden handlat om matlagning och livsmedel och syftet har varit att skapa mötesplatser där nyanlända kvinnor skulle få inspiration när det gäller företagande och matkultur och också kunna knyta kontakter. De halländska matföretagarna som varit med har fått inspiration och kanske nya matidéer.

Kände igen växterna

När gruppen var på Sörby retreatcenter, naturskönt beläget i Falkenbergs inland, gjorde kvinnorna många upptäckter i den omfattande kryddträdgården.

– De kände igen många av våra växter och kunde berätta hur de använder till exempel maskrosor, kirskål och gräslök i matlagningen, säger Liselotte Bergenzaun Abel som driver Sörby där man bland annat erbjuder retreat och olika kurser och konferensmöjligheter.

Sumia och Amna tittar på de stora, vackra bladen på vinrankorna som frodas i växthuset.

– Dem använder vi för att göra vindolmar, berättar Sumia, och får genast erbjudande om att ta med sig vinblad hem.

En otrolig kraft

– När vi hade vårt möte här så handlade det mycket om vegetarisk kost, eftersom vi satsar främst på en sorts ”yoga-mat” som är nyttig för människor, miljö och natur, säger Liselotte. Det var inspirerande att se hur kvinnorna arbetade och vilken kärlek de lägger ner på matlagningen.

Liselotte blev också imponerad av den styrka som fanns i gruppen.

– Det kändes verkligen att det här var kvinnornas hemmaplan, det fanns en otrolig kraft och självkänsla när de arbetade tillsammans. Det var härligt att se.

Saada El Chammas har varit koordinator för AlphaCe, den samarbetspartner som arrangerade satsningen för gruppen i Halmstad och Falkenberg.

– Det har varit ett jättebra samarbete för de här kvinnorna som går en grundläggande utbildning hos oss. De har kommit ut och fått språkpraktik och kunnat se hur en svensk arbetsplats fungerar. Det har varit väldigt lyckat.

Det håller Sumia Sadek och Amna Mohammad med om:

– Vi var riktigt ledsna när det var sista gången och jag hoppas verkligen att det kan bli någon sorts fortsättning, säger Sumia.

Det lagades massor med god mat när kvinnorna möttes genom projektet (Foto: Håkan Eriksson)