Sommarlovsjobbet blev en butik

Inspiration, jättebra coachning och nya vänner. Det fick Saif Eddin Almansi när han förra sommaren var med i UngDrive Integration – en helt ny halländsk satsning. Sommarlovssatsningen hjälpte Saif att starta en kombinerad affär och restaurang tillsammans med sin familj. – UngDrive gav mig jättemycket. Jag gillade särskilt sättet att tänka – att man ska drömma stort och börja smått, säger han.

Bild på Saif Eddin Almansi

Saif Eddin Almansi kom till Sverige för lite mer än tre år sedan. Nu driver han ”Extra kött och pajer” en kombinerad affär och restaurang i Halmstad, tillsammans med sin bror och sin pappa. Inspiration och stöd i sitt företagande har han fått genom sommarlovssatsningen UngDrive Integration.

Saif Eddin Almansi var 16 år när han, tillsammans med sin familj, flydde till Sverige från Syrien via Egypten. Halmstad blev deras nya hemstad och Saif gick gymnasiets introduktionsprogram och läser nu på Komvux.

Förra sommaren fick han höra talas om UngDrive, sökte och blev efter flera intervjuer antagen. I tre Hallandskommuner hade man gått ihop om en satsning på ungt företagande och integration. Konceptet UngDrive har rötterna i Gnosjö, men finns på olika håll i Sverige. Det går ut på att ungdomar under en period får utbildning och blir coachade av unga företagare och entreprenörer och får pröva hur det är att driva företag – som ett sommarjobb.

Fokus för UngDrive är att ungdomar ska få verktyg att förverkliga sina idéer och drömmar. Att de ska lära känna nya människor och bilda nätverk, och att de ska ha kul.

– I UngDrive fick jag lära mig att våga mer. Jag fick lära mig att sälja och att aldrig ge upp. Jag fick bra kunskaper om hur samhället fungerar och vad som gäller när man ska driva företag. Jag fick också många nya vänner.

Att våga mer

Alban Qitaku var projektledare för satsningen som omfattade ett 30-tal ungdomar i Halmstad, Hylte och Falkenberg.

– Det här var en helt ny variant av UngDrive som vi utformade tillsammans med kommunerna, berättar han. Hälften av deltagarna var nyanlända som gick på språkintroduktion, hälften var ”gammelsvenskar”, alltså svenskfödda ungdomar.

– Men vi ändrade ingenting i utbildningen och konceptet. Vi hade samma höga ambitioner med alla. Däremot fanns det bland oss coacher flera som talade arabiska.

– Det handlar om att få ungdomar att våga mer. De får under en intensiv vecka träning i att möta människor, att prata inför grupper och att sälja, berättar Alban som själv hade en karriär inom bankvärlden innan han började jobba med inkubatorverksamhet och företagsutveckling.

– Det är så häftigt att se ungdomarna utvecklas, när den som i början kanske var blygast tar för sig och blir den kaxigaste i gruppen…

Flera nya företag

Under resten av sommaren hade deltagarna återkommande möten och kunde få stöd av sina coacher med stort och smått, i stort sett dygnet runt. Alla deltagarna startade företag med olika inriktning. Några gjorde reklamfilm, några erbjöd barnvaktsservice eller gräsklippning och andra hyrde ut hoppborgar för att nämna några av alla idéer som förverkligades. Flera av företagen drevs vidare även efter sommaren.

Helena Johansson representerade Falkenbergs kommun i satsningen.

– Vi har haft sommarlovssatsningar tidigare, men ville lyfta det till en ny nivå tillsammans med Halmstad och Hylte, berättar hon. Därför tog vi hjälp av en extern part och fick en väldigt professionell utformning på satsningen.

– Resultatet blev jättebra. Det visar den utvärdering som vi gjort. Alla deltagarna kan rekommendera UngDrive till andra och fyra av fem säger att de fått ökat självförtroende och har blivit modigare. De har fått nya kontakter och vet mer om hur man driver företag.

Häftig helg i Gnosjö

Flera av deltagarna i UngDrive i Halland fick också vara med på UngDrive Masters i Gnosjö. Där fick de, tillsammans med andra ungdomar från hela Sverige, träna på att sälja och tävla om att lösa skarpa problem från företag i bygden.

För Saif betydde sommaren med UngDrive mycket.

– Jag fick nya vänner som jag fortfarande har kontakt med. Helgen då jag var med på UngDrive i Gnosjö var den bästa i mitt liv.

Utöver arbetet i familjeföretaget och studierna jobbar Saif i hemtjänsten.
– När jag blir gammal kommer jag att behöva hjälp, nu är det min tur att hjälpa, säger han. Samtidigt får jag genom att prata med äldre människor lära mig en annan sorts svenska än den jag och mina kompisar pratar.

– Jag har många drömmar och jag är beredd att jobba hårt för att förverkliga dem, säger Saif som framöver också vill starta en frukt- och grönsaksaffär tillsammans med sin pappa:

– Min familj har jobbat med det tidigare. Pappa kallades Kiwikungen i Syrien, för han var den förste som började importera kiwi där.

UngDrive Integration var en satsning som Falkenberg, Halmstad och Hylte gjorde, med stöd från Region Halland.

Läs mer om UngDrive: http://ungdrive.se

#Hallandväxer

Halland ska bli en mer attraktiv, inkluderande och konkurrenskraftig region. Det är målet för den halländska Tillväxtstrategin och för Region Hallands arbete att, tillsammans med många andra, utveckla vår region. Det vi berättar om ovan är ett av många exempel från det arbetet. Visionen är att Halland ska vara den bästa livsplatsen.

Gruppbild UngDrive

Här är stora delar av gänget som genomförde satsningen UngDrive Integration i somras.