Filmlinje

Målsättningen för filmlinjen är att ge breda grundläggande kunskaper i rörlig bild/filmproduktion så att du ska kunna närma dig ett personligt berättande som når en publik.

Filmlinjen 1-2 år from Filmlinjen - Katrinebergs FHSK on Vimeo.

SISTA ANSÖKNINGSDAGEN

Sista ansökningsdagen för filmlinjen är den 10 maj.

INTERVJUDAGAR

Sökande kallas till intervju en dag under perioden 15-17 maj.

FÖRKUNSKAPER

För att bli antagen till filmlinjen bör du ha ett starkt filmintresse och sysslat med film tidigare. Men — även fast du inte har förkunskaper kan du ändå söka till filmlinjen. Det viktiga är att du motiverar varför du vill gå här, och att du berättar varför du är nyfiken på film och filmiskt berättande.

För att gå här ska du vara beredd att arbeta hårt. Vi är måna om att värna en personlig utveckling vad gäller såväl teknik som att arbeta i grupp.

Vi eftersträvar jämställdhet och mångfald i antagning och undervisning.

Du ska ha avslutat dina gymnasiestudier.

Du hittar mer om kursinnehållet här.

PÅBYGGNAD, Yrkesutbildning

Målsättningen för filmlinjens påbyggnadsår är att ge fördjupade kunskaper i filmproduktion. Påbyggnadsåret är en fortsättning på filmlinjen eller motsvarande utbildning.
Påbyggnadsåret innebär en fördjupning av de egna metoderna av rörlig bildproduktion, både praktiskt och teoretiskt. Manusen utvecklas genom manusseminarier. Regiarbetet utvecklas genom teoripass varvat med konkreta övningar, ibland tillsammans med skådespelareleverna på teaterlinjen, oftast med externa skådespelare.
Filmens berättande och dramaturgi samt redigeringens roll i filmskapandet har alltså en central plats i utbildningen. Allt i syfte att utveckla ett personligt berättande. Under året ges flera tillfällen att presentera sina projekt i olika sammanhang, exempelvis på filmfestivaler eller inför press/media, vilket ger en bra övning i att tydliggöra de egna metoderna.

Katrineberg folkhögskola gav mig tid att tänka och lära känna mig själv lite bättre. Det uppstod något slags magi.

Ivica Zubak http://www.zubak.se/
elev 2000 - 2002

”Tiden på Katrinebergs folkhögskolas kreativa miljö var ett fundamentalt äventyr i mitt liv. Den var av avgörande betydelse för min utveckling och mognad. Där fick jag upp ögonen för film. Där träffade jag kärleken. Där bestämde jag mig för att bli filmregissör. Det var en härlig och fascinerade tid som jag tänker tillbaka på med rörande entusiasm.”

Nicolas Kolovos, Filmregissör Elev 1997-1998

Studio 114 , vårt nya filmhus, invigdes hösten 2015.