Gamla och nuvarande elever om Katrineberg

Katrinebergs folkhögskola, inte visste jag vad den skolan skulle komma att betyda för mig. Att flytta från sin lägenhet och in på ett litet rum mitt ute i ingenstans kan ses som en dum idé. Och visst så tvekade jag, men aldrig förr har ett till synes litet beslut betytt så mycket för mig. Som skådespelare fick jag allt jag behövde just då och jag fick tid att varje dag jobba med någonting jag älskar. Under mitt första år fick jag lära mig en mängd olika tekniker och villvägagångsätt.

Inför mitt andra år skedde stora förändringar på skolan och jag var först inte säker på om jag skulle gå ett år till, men jag är väldigt glad att jag gjorde det.

Andra året på skolan var precis det jag behövde. Jag fick utrymme att själv testa mig fram och hitta olika sätt som jag ville arbeta på. Men trots detta utrymme fanns det alltid hjälp nära tillhands. Att få jobba så nära mina lärare på ett sätt som passar mig väldigt bra.

I detta lilla röda hus mitt ute på en åker finns alla möjligheter för att bli en duktig skådespelare. Att få komma iväg och leva på skolan gör att man kan koncentrera sig på det man helst av allt vill göra. Att gå och bo på en folkhögskola är något av det roligaste jag gjort i hela mitt liv. Gemenskapen man får med alla där. Jag har mött vänner för livet och är evigt tacksam för den tiden jag fick spendera på skolan.

Fredrik Carlsson
Skådespelarlinjen 2013-15

Mina två år på Katrineberg har varit de mest givande åren i mitt liv. Jag går ut härifrån med enormt mycket ny kunskap, säkerhet i skådespeleriet och lysande vänner som jag vet att jag kommer ha med mig resten av livet. Här har jag lärt känna mig själv med oerhört engagerade lärare så har jag fått se vad jag faktiskt är kapabel till.

Malou Marnfeldt
Skådespelarlinjen 2014-16

Hur summerar jag två år på Katrineberg?

Att gå på Katrinebergs skådespelarlinje har förändrat min bild av vad teater kan vara. Att teater kan vara något så mycket mer än ett manus. Att det inte heller är en självklarhet att det är från orden i manuset som din karaktär skapas. Utan att du kan skapa en karaktär med lika stort djup fast med din kropp som grund istället.

Här har jag även fått möjligheten att testa på film, vilket för mig var ett helt okänt forum innan. Att skolan har en filmlinje är en stor tillgång då man kan repa föreställningen på förmiddagen och sen spela in en film på eftermiddagen.
Att man får möjligheten att gå på en skola med trygga lärare, som är förstående och som stöttar en genom sitt arbete.

Det som jag har tagit med mig mest härifrån är att reagera och känna det som händer på scen istället för "spela" känslorna. Att faktiskt våga visa mig sårbar på scen.

Martin Crona
Skådespelarlinjen 2014-16