Bild- och konst Distans

Är du sugen på att bredda din kunskap om teckning, målning och form? Vill du utvecklas som konstnär, men har inte möjlighet att bo ett år på folkhögskola? Via Löftadalens folkhögskola har du möjlighet att gå en ettårig konstutbildning på distans.

ANSÖKAN ÖPPNAR 1 MARS 2019

hemma i ateljen

Vår utbildning Bild- och konst Distans vänder sig till dig som vill undersöka skapandeprocessen med eftertanke och lekfullhet – genom ett år fullt med kreativt innehåll och fokus.

Du använder ett undersökande sätt för att utveckla och fördjupa dina kunskaper inom teckning, målning och form i samspel med andra. Utbildningen finns i två hastigheter; 100% för dig som vill ha en grundläggande utbildning för att ev. söka vidare till högre utbildning och 50% för dig som vill förgylla din fritid snarare än söka till högre utibldning.

Studier

I utbildningen ingår bland annat skisstekniker, perspektivlära, färglära, bildkomposition och materiallära. Fokus i utbildningen ligger på att arbeta med gestaltande och berättande utifrån givna sammanhang eller teman. På detta sätt får du en bred bas med grundläggande kunskap. Tekniker som uppmuntrar kreativitet och ger verktyg för ett skapande liv återkommer under hela året.

Du kommer ha möjlighet att arbeta med till exempel blyerts, tusch, kritor samt akvarell och akryl eller olja. För att utveckla förståelsen för form och komposition har vi skulptur med material som papper, ståltråd, återbruksmaterial med mera. Vi uppmuntrar anvädning av mer hållbara och miljövänliga material.

Utbildningen är upplagd i block och teman. Du får en eller flera uppgifter som du löser varje vecka och sedan skickar in som grund för handledningssamtal med dina lärare. Du ska kunna utföra uppgifter på given tid och behöver en plats i hemmet där du kan måla ostört och även ha tillgång till dator eller surfplatta, internetuppkoppling (via bredband), samt digitalkamera eller mobil med kamerafunktion. 

Går du heltid studerar du 20–30 timmar i veckan utspritt på fem dagar i veckan. Går du på halvtidskursen studerar du 10-15 timmar i veckan, förslagsvis utspritt på minst 3 dagar i veckan för att underlätta utveckling och lärande. Lärarna arbetar på vardagarna dagtid. Närvaro på kursen bygger på aktivitetsgrad som du visar på samarbetsplatsen vi använder.

Gemensamma genomgångar och enskild handledning med hjälp av internet vidgar din syn på konst och vilka skapandeprocesser som kan leda dig till önskat resultat. Tekniker som uppmuntrar kreativitet samt ger verktyg för ett skapande liv återkommer under hela året.

I kursen ingår att du själv ordnar studiebesök och besök på exempelvis museum. Vissa år organiseras även en studieresa utomlands, då vi fördjupar oss den konst och kultur på olika sätt – denna resa är frivillig för dig.

Se mera vad som händer på linjen på vår blogg.

Tekniker som ingår

Du kommer att ha möjlighet att arbeta med teckning, målning och med material som exempelvis blyerts, kol, tusch, akvarell och akryl. Vi tar dessutom hållbarhet på stort allvar och går igenom gröna och hållbara tekniker för konstnärer. Varför inte kombinera med digitalt skapande om du är intresserad av det? I skulptur har vi olika ingångar som kan fungera hemma; exempelvis papperskonst, återbruk och konceptkonst. Digital bild/foto omfattar bildbehandling och inkluderar komposition och dokumentation.

ateljen

Skolträffar - närundervisning

Under varje termin hålls två närundervisning-träffar fredag-söndag där du får en möjlighet att arbeta i skolans ateljé, tillsammans med de andra som går på distansutbildningen. Innehållet på dessa träffar kompletterar och berikar undervisningen på distans. Under dessa helger kommer du att få gemensam handledning och genomgång i utvalda tekniker och material.

Datum för dessa träffar är:

 • 24 - 26 augusti 2018
 • 19 - 21 oktober 2018
 • 1 - 3 februari 2019
 • 26 - 28 april 2019

Helgträffarna börjar på fredag eftermiddag klockan 15.00 och håller på till klockan 19.30, middag ingår. Lördag och söndag är mellan 9.30 och 16.00. Du har möjlighet att använda dig av ateljén på kvällarna. Boende på skolan kan inte erbjudas.

För att boka eget boende så kan vi rekommendera exempelvis:

Förkunskaper

Du behöver inte ha några formella konstkunskaper för att söka bild- och konstlinjen. Däremot behöver du ha ett brinnande intresse av teckning, målning och form och ha tecknat och målat på egen hand.

Du behöver vara van vid att arbeta med datorer, digitalkamera eller mobilkamera samt olika program. Teknisk support ingår inte i utbildningen. Du behöver vara bekväm med att använda datorn och det skrivna ordet  i kommunikationen med lärare och klasskamrater.

För att kunna söka till Bild- och konst Distans ska du:

 • ha slutfört årskurs 9 i grundskolan eller Svenska som andraspråk (B2) med godkända betyg
 • kunna förstå talad och skriven engelska från texter och videor vi använder i undervisningen.
 • ha förmågan att självständigt analysera och reflektera över din egen lärprocess med viss hjälp av din lärare som handledare
 • kunna ta eget ansvar och ta egna initiativ i dina studier då utbildningen växer fram i kommunikationen mellan lärarna och deltagaren och deltagarna emellan.
 • tycka om att samarbeta och dela med dig av både tankar och kunskaper på distans.
 • kunna planera dina studier samt arbeta självständigt medan du väntar på lärares återkoppling

Tekniska krav

Du behöver ha en dator med webbkamera eller i undantagsfall en surfplatta. Vi använder oss av Office365 och programmen OneNote, Microsoft Teams, Sharepoint och OneDrive förutom Outlook och Officepaketet. Under läsåret får du tillgång till alla dessa program.

Du behöver ha en bredbandsuppkoppling som klarar mer än 50 Mbit/s och helst 100Mbit/s. Kontrollera ditt bredband på bredbandskollen.se.

Du ska kunna använda en digitalkamera eller en mobil med kamerafunktion för att kunna fotografera dina arbeten. Skrivare, gärna med scanner, är ett krav. Du behöver även kunna grunderna i bildbehandling. Vi använder programvara som är gratis och online. Teknisk support ingår ej i utbildningen, men du får viss undervisning i det digitala.

Om du är osäker på om din tekniska kunskapsnivå räcker kan du delta i Prova-på-dagarvi genomför på våren. I år är prova-på-dagarna mellan den 1 och 5 maj - se mer information nedan.

Ansökan och arbetsprover

Du ansöker genom vår digitala ansökan via skolans hemsida.

Till din ansökan vill vi att du bifogar:

 • Ett personligt brev där du berättar om dig själv, ditt intresse och vad du har för mål med dina studier. Beskriv gärna dina tidigare erfarenheter av bild, konst och form och din tekniska kunskapsnivå.
 • Ditt senaste betygsdokument
 • Ett personbevis för studier (som du beställer hos Skattemyndigheten)
 • Ett självporträtt som du har tecknat och/eller målat och fotograferat eller scannat in. Vi vill ha det i pdf-format.

Du kan komma att kallas till intervju på telefon, Skype eller FaceTime innan den slutliga antagningen sker. Bedömningskriterierna vid intervjun utgår från ovanstående förkunskaper.

Vid många sökanden kommer antagning ske genom lottning.

För att se hur antagningsprocessen går till -  se bilaga 6, Från ansökan till antagningsbesked i vår studeranderättsliga standard.

 Information om ansökan och läsårstider finns på en egen sida.

Prova-på-helg 1-5 maj 2019

För att bättre kunna bedöma din tekniska kompetens ordnar vi varje år en -prova-på-kurs. 2019 kommer den att ligga under en helg från den 1–5 maj. Under de här dagarna visar du att du kan använda bl.a. programmen Teams, OneNote och Pixlr/Snapseed ihop med din dator eller surfplatta.

Skulle du vara intresserad av att delta i prova-på-helgen anmäler du detta till brita.wanngard@regionhalland.se senast torsdagen den 25 april. Innan den 1 maj får du sedan tillgång till ett gästkonto på Office365 så att du kan pröva på ett par dagar på utbildningen.

Kostnader

Kostnader tillkommer för konstmaterial och kost. Du betalar 250 kr per tillfälle för material som du använder när du kommer till de obligatoriska träffarna. Kostnad för mat under helgen är 215 kronor.

Skolan kan inte garantera att det finns rum för övernattning, så om du vill vara säker på att ha boende rekommenderar vi att du kontaktar närliggande B&B.

Studieekonomi

Kursen går på halvtid (50%) eller heltid (100%) och berättigar till studiestöd. Mer information hur du löser det ekonomiskt under tiden du studerar finner du på sidan Studiestöd på skolans webbplats.