Bild- och konst Distans

Bild- och konst Distans är en ettårig grundläggande konstutbildning på distans. Den ger dig möjlighet att utveckla och bredda din kunskap om teckning, målning och form. Kursen kan vara högskoleförberedande men fungerar även för dig som vill ha ett år med kreativt innehåll och fokus och kanske ha tid att arbeta samtidigt. Utbildningen finns i två hastigheter; 100% för dig som vill ha gott om tid och 50% för dig som arbetar snabbare.

Kursstart även vårterminen 2018.

Om utbildningen

Vi vill ge kunskap om material och tekniker för teckning, målning och form och hur man kan arbeta med dem i olika konstnärliga sammanhang. Kursen är därför en blandning av teoretisk, praktisk och social kunskap som kan förbereda dig för vidare studier, en egen verksamhet eller för att stärka din kompetens. 

Genom att undersöka och pröva olika material och kreativa tekniker får du verktyg för att utveckla ditt uttryck och bli medveten om din konstnärliga process. Tekniker som uppmuntrar kreativitet och fantasi samt ger verktyg för ett skapande liv återkommer regelbundet som en del i uppgifterna du får.

På distanskursen så arbetar du på egen hand eller i grupp med uppgifter som du sedan skickar in som grund för handledningssamtal med din lärare. Du behöver kunna arbeta mot deadlines då vi arbetar i perioder om två veckor för varje minitema eller uppgift.

Skolträffar

Det är två obligatoriska träffar fredag-söndag under varje termin där du får en möjlighet att arbeta i skolans ateljé och med de andra som går på distansutbildningen. Under helgerna kommer du att få individuell handledning och genomgångar i utvalda tekniker och material.

Datum för dessa träffar är preliminära:

 • 7 - 9 september 2018
 • 23 - 25 november 2018
 • 25 - 27 januari 2019
 • 22 - 24 mars 2019

Vi börjar på fredag eftermiddag klockan 15.00 och håller på till klockan 19.30ca, middag ingår. Lördag och söndag är mellan 9.30 och 16.00. Du har möjlighet att använda dig av ateljén på kvällarna.

Förkunskaper

För att kunna söka till Bild- och konst Distans ska du:

 • ha slutfört årskurs 9 i grundskolan eller motsvarande utbildning med godkända betyg
 • ha förmågan att självständigt analysera och reflektera över din egen lärprocess med hjälp av din lärare som handledare
 • kunna ta eget ansvar och ta egna initiativ i dina studier
 • kunna planera dina studier samt arbeta självständigt medan du väntar på lärares återkoppling
 • kunna eller lära dig att behärska google drive, google mail, google dokument, google hangouts och kringprogram som vi använder på kursen

Ansökan och antagningsprover

Du behöver du ha viss erfarenhet av både teckning och målning men inga formella kunskaper. Däremot underlättar det om du har ett brinnande intresse för skapande och är orädd när det gäller att dela med dig av dina egna kunskaper och erfarenheter i ateljé och på distans. Folkbildning sker med samtal i grupp – även på en distansutbildning.

Du ansöker genom vår digitala ansökan via skolans hemsida (öppnar 1 mars).

Till din ansökan vill vi att du bifogar:

 • Ett personligt brev där du berättar om dig själv, ditt intresse och vad du har för mål med dina studier. Beskriv gärna dina tidigare erfarenheter av bild, konst och form.
 • Ditt senaste betygsdokument
 • Ett personbevis för studier (som du beställer hos Skattemyndigheten)
 • Ett självporträtt som du har gjort i valfritt material och fotograferat eller scannat in. Vi vill ha det i pdf-format.

Sedan kallas du till intervju på Skype eller FaceTime innan den slutliga antagningen sker. Bedömningskriterierna vid intervjun utgår från ovanstående förkunskaper.

 Information om ansökan och läsårstider finns på en egen sida.

Provvecka och Öppet Hus

Mellan den 12 – 16 mars 2018 har vi en provvecka för dig som vill se om du kan klara av det tekniska. Den 17 mars har vi Öppet Hus med öppen ateljé – just då har vi både distansdeltagarna och de som går kursen på skolan på plats.

Kontakta Brita Wanngård via e-post: (brita.wanngard@regionhalland.se) senast den 1 mars 2018, för att få gå provveckan.

Tekniska krav

Du behöver en dator med webbkamera eller en surfplatta. Vi använder oss av Google Drive som kommunikationsverktyg och du behöver vara bekväm med att använda datorn i kommunikationen med lärare och klasskamrater.

Programmen du behöver behärska är: Google Mail, Google Drive, Google Dokument och Google Hangouts

Du behöver använda en digitalkamera eller ha en mobil med kamerafunktion för att kunna fotografera dina arbeten. Du behöver även kunna grunderna i bildbehandling. Vi använder programvara som i gratis och on-line. Teknisk support ingår ej i utbildningen. 

Kostnader

Utöver bekräftelseavgiften tillkommer kostnader för konstmaterial, kost och eventuell övernattning. Du betalar 250 kr per tillfälle för material som du använder när du är här.

Priset per träff blir 480kr om du har övernattning och 225 kr utan övernattning och inkluderar kost. Faktura skickas i efterskott. Kontakta skolan om du behöver extra övernattning, pris 270 kr, eller kontakta närliggande vandrarhem.

Studieekonomi

Kursen går på halvtid (50%) eller heltid (100%) och berättigar till studiestöd. Mer information hur du löser det ekonomiskt under tiden du studerar finner du på sidan Studiestöd på skolans webbplats.