Bild- och konst Distans

Är du sugen på att bredda din kunskap om teckning, målning och form? Vill du utvecklas som konstnär, men har inte möjlighet att bo ett år på folkhögskola? Via Löftadalens folkhögskola har du möjlighet att gå en ettårig konstutbildning på distans! 

hemma i ateljen

Vår utbildning Bild- och konst Distans vänder sig till dig som vill undersöka skapandeprocessen med eftertanke och lekfullhet – genom ett år fullt med kreativt innehåll och fokus!

Du använder ett undersökande och lekfullt sätt för att utveckla och fördjupa dina kunskaper inom teckning, målning och form med ett lekfullt förhållningssätt i samspel med andra. Utbildningen finns i två hastigheter; 100% för dig som vill ha gott om tid och 50% för dig som arbetar snabbare.

Studier

I utbildningen ingår bland annat skisstekniker, perspektivlära, färglära, bildkomposition och materiallära. Fokus i utbildningen ligger på att arbeta med gestaltande och berättande utifrån givna sammanhang eller teman. På detta sätt får du en bred bas med grundläggande kunskap. Tekniker som uppmuntrar kreativitet och ger verktyg för ett skapande liv återkommer under hela året.

Du kommer ha möjlighet att arbeta med till exempel blyerts, tusch, kritor samt akvarell och akryl. För att utveckla förståelsen för form och komposition har vi skulptur med material som papper, ståltråd, återbruksmaterial med mera.

Utbildningen är upplagd i block och teman. Du får en eller flera uppgifter som du löser varje vecka och sedan skickar in som grund för handledningssamtal med dina lärare. Du ska kunna utföra uppgifter på given tid och behöver en plats i hemmet där du kan måla ostört och även ha tillgång till dator eller surfplatta, wifi samt digitalkamera eller mobil med kamerafunktion. 

Går du heltid  arbetar du fem dagar i veckan och går du halvtidskursen arbetar du runt 3 dagar i veckan. Lärarna arbetar mellan klockan 9.00 och 14.30 de flesta dagar. Närvaro på kursen bygger på aktivitetsgrad.

Gemensamma genomgångar och enskild handledning med hjälp av internet vidgar din syn på konst och vilka skapandeprocesser som kan leda dig till önskat resultat. Tekniker som uppmuntrar kreativitet samt ger verktyg för ett skapande liv återkommer under hela året. Lärarna på linjen har olka erfarenheter som kompletterar varandra.

I kursen ingår att du själv ordnar studiebesök och besök på exempelvis museum. Varje år organiseras även en studieresa utomlands, då vi fördjupar oss den konst och kultur på olika sätt – denna resa är frivillig för dig.

Se mera vad som händer på linjen på vår blogg.

Tekniker som ingår

Du kommer att ha möjlighet att arbeta med teckning, målning och med material som blyerts, kol, tusch, akvarell och akryl. Varför inte kombinera med digitalt skapande om du är intresserad av det? I skulptur har vi olika ingångar som kan fungera hemma; exempelvis papperskonst, återbruk och konceptkonst. Digital bild/foto omfattar bildbehandling och inkluderar komposition och dokumentation.

ateljen

Skolträffar - närundervisning

Under varje termin hålls två obligatoriska träffar fredag-söndag där du får en möjlighet att arbeta i skolans ateljé, tillsammans med de andra som går på distansutbildningen. Under dessa helger kommer du att få gemensam handledning och genomgång i utvalda tekniker och material.

Datum för dessa träffar är preliminära:

 • 7 - 9 september 2018
 • 23 - 25 november 2018
 • 25 - 27 januari 2019
 • 22 - 24 mars 2019

Helgträffarna börjar på fredag eftermiddag klockan 15.00 och håller på till klockan 19.30, middag ingår. Lördag och söndag är mellan 9.30 och 16.00. Du har möjlighet att använda dig av ateljén på kvällarna och kan boka boende om du vill sova över.

Förkunskaper

Du behöver inte ha några formella konstkunskaper för att söka bild- och konstlinjen. Däremot behöver du ha ett brinnande intresse av teckning, målning och form och ha tecknat och målat på egen hand. Det förutsätts att du tycker om att arbeta med datorer, digitalkamera eller mobilkamera samt olika program. Teknisk support ingår inte i utbildningen.

För att kunna söka till Bild- och konst Distans ska du:

 • ha slutfört årskurs 9 i grundskolan eller Svenska som andraspråk (B2) med godkända betyg
 • kunna förstå talad och skriven engelska från texter och videor vi använder i undervisningen.
 • ha förmågan att självständigt analysera och reflektera över din egen lärprocess med hjälp av din lärare som handledare
 • kunna ta eget ansvar och ta egna initiativ i dina studier då utbildningen växer fram i kommunikationen mellan lärarna och deltagaren och deltagarna emellan.
 • tycka om att samarbeta och dela med dig av både tankar och kunskaper på distans.
 • kunna planera dina studier samt arbeta självständigt medan du väntar på lärares återkoppling

Tekniska krav

Du behöver en dator med webbkamera eller en surfplatta. Vi använder oss av Googles kringprogram som Gmail, Google Drive, Google Dokument m.fl. Du behöver vara bekväm med att använda datorn och det skrivna ordet  i kommunikationen med lärare och klasskamrater.

Du använder en digitalkamera eller en mobil med kamerafunktion för att kunna fotografera dina arbeten. Du behöver även kunna grunderna i bildbehandling. Vi använder programvara som är gratis och online. Teknisk support ingår ej i utbildningen, men du får viss undervisning i det digitala. Om du är osäker på om din tekniska kunskapsnivå räcker kan du delta i Prova-på-veckan vi genomför en eller ett par gånger innan hösten. Se mer nedan.

Ansökan och arbetsprover

Du ansöker genom vår digitala ansökan via skolans hemsida.

Till din ansökan vill vi att du bifogar:

 • Ett personligt brev där du berättar om dig själv, ditt intresse och vad du har för mål med dina studier. Beskriv gärna dina tidigare erfarenheter av bild, konst och form och din tekniska kunskapsnivå.
 • Ditt senaste betygsdokument
 • Ett personbevis för studier (som du beställer hos Skattemyndigheten)
 • Ett självporträtt som du har gjort i valfritt material och fotograferat eller scannat in. Vi vill ha det i pdf-format.

Du kallas till intervju på telefon, Skype eller FaceTime innan den slutliga antagningen sker. Bedömningskriterierna vid intervjun utgår från ovanstående förkunskaper.

 Information om ansökan och läsårstider finns på en egen sida.

Prova-på-vecka

Mellan den 7 och 11 april 2018 har vi en prova-på-vecka på distans för dig som vill se om du kan klara av det tekniska.  Under prova-på-veckan får du en veckas upplägg med uppgifter och enskild handledning samt samarbete med övriga intresserade den veckan, det minsta tekniska kunnande som du behöver kunna för att gå utbildningen.

Kontakta Brita Wanngård via e-post: (brita.wanngard@regionhalland.se) senast den 3 maj 2018, för att få gå provveckan. Du får då de första instruktionerna du behöver för att få uppleva arbetsgången på Distanskursen. .

Kostnader

Utöver bekräftelseavgiften tillkommer kostnader för konstmaterial, kost och eventuell övernattning. Du betalar 250 kr per tillfälle för material som du använder när du är här. Mer exakt information kring boende kommer framåt hösten.

Studieekonomi

Kursen går på halvtid (50%) eller heltid (100%) och berättigar till studiestöd. Mer information hur du löser det ekonomiskt under tiden du studerar finner du på sidan Studiestöd på skolans webbplats.