Bild- och konstlinjen 1-2 år

Bild- och konstlinjen är en ettårig grundläggande konstutbildning där du använder ett undersökande arbetssätt för att utveckla och bredda din kunskap om bland annat teckning, målning och form. Kursen är högskoleförberedande men fungerar även för dig som vill ha ett sabbatsår med kreativt innehåll och fokus.

bild från ateljen

Om utbildningen

Vi vill ge kunskap om material och tekniker för teckning, målning och form och hur man kan arbeta med dem i olika konstnärliga sammanhang. Kursen är därför en blandning av teoretisk, praktisk och social kunskap som kan förbereda dig för vidare studier, en egen verksamhet eller för att stärka din kompetens. 

Genom att undersöka och pröva olika material och kreativa tekniker får du verktyg för att utveckla ditt uttryck och bli medveten om din konstnärliga process. Gemensamma genomgångar, utställningar och enskild handledning i ateljén vidgar din syn på konst och vilka skapandeprocesser som kan leda dig till önskat resultat.  Tekniker som uppmuntrar kreativitet och fantasi samt ger verktyg för ett skapande liv återkommer under hela året. Vi arbetar i perioder som kan vara olika långa beroende på ämne och teknik.

Du har en egen arbetsplats i vår gemensamma ateljé och har tillgång till ateljén efter skoltid och de flesta helger.

Förkunskaper

För att kunna söka till Bild- och konstlinjen ska du:

  • ha slutfört årskurs 9 i grundskolan eller motsvarande utbildning med godkända betyg,
  • har förmågan att självständigt analysera och reflektera över din egen lärprocess med hjälp av din lärare som handledare,
  • kunna ta eget ansvar och ta egna initiativ i dina studier,
  • kunna planera dina studier samt arbeta självständigt de timmar du arbetar utan lärare i ateljén.  

Ansökan och antagningsprover

Bild- och konstlinjen passar dig som har ett brinnande intresse för skapande och gärna erfarenhet av både teckning och målning. Du ansöker digitalt via skolans webbplats.

Du ansöker genom vår digitala ansökan via skolans hemsida (öppnar 1 mars).

Till din ansökan vill vi att du bifogar

  • Ett personligt brev där du berättar om dig själv, ditt intresse och vad du har för mål med dina studier. Beskriv dina tidigare erfarenheter av bild, konst och form.
  • Ditt senaste betygsdokument
  • Ett personbevis för studier (som du beställer hos Skattemyndigheten)
  • Ett självporträtt som du har gjort i valfritt material och fotograferat eller scannat in. Vi vill ha det i pdf-format.

Sedan kallas du till intervju på skolan innan den slutliga antagningen sker. Bedömningskriterierna vid intervjun utgår från ovanstående förkunskaper.

Information om ansökan och läsårstider finns på en egen sida.

Vid antagningen kommer vi i första hand anta de som vill bo på skolans internat. 

År 2

Du som redan går utbildningen och känner att du behöver gå ett år till har möjlighet att göra det. Du följer den kursplan som ställs upp för året och fördjupar dina kunskaper inom de olika områden vi går igenom. Eftersom deltagarna är olika varje år blir utbildningen olika varje år. Du gör en digital ansökan och kallas till intervju precis som övriga deltagare.

Påbyggnadsåret

Du som har gått ett eller två år på utbildningen kan förlänga dina studier med ytterligare ett år. Du delar ateljé med de som går grundutbildningen men har friheten att till stor del arbeta med egna projekt under året. Det här året passar för dig som kan jobba med ett eget fokus självständigt och som behöver färdigställa arbetsprover för att komma in på högre utbildning. Du gör en digital ansökan och kallas till intervju. Läs mer om Påbyggnadsår på en egen sida.

Kostnader

Utöver bekräftelseavgiften läggs 300kr per inbetalning på för gemensamt material och gemensamma studieresor. Då tillkommer kostnader för eget konstmaterial och den gemensamma skolresan som vi gör på våren.

Studieekonomi

Kursen går endast på heltid (100%). Mer information hur du löser det ekonomiskt under tiden du studerar finner du på sidan Studiestöd på skolans webbplats.

Studiebesök

Den 16-17 mars 2017 har vi öppet hus på skolan och då kan du besöka utbildningen och se hur skolan ser ut. Passar inte det så kom gärna och besök oss och se vad som händer på utbildningen någon annan tid. Kontakta Brita Wanngård via e-post: (brita.wanngard@regionhalland.se) .

Läs mer om Bild- och konstlinjens kursplan på en egen sida.