Sångrösten som uttryck - ANSÖKAN STÄNGD

ANSÖKAN FÖR DENNA UTBILDNING STÄNGDES 15 APRIL

Sångrösten som uttryck är en ettårig heltidsutbildning där vi jobbar med att utveckla varje sångares individuella uttryck, i kombination med möjligheterna att i samspel utvecklas tillsammans med andra medsångare/medmusiker. Här får du i en inspirerande och vacker miljö möjlighet att utveckla din röst, ditt musicerande och ditt eget uttryck.

Sångteknik, improvisation och stämsång är en stor del av utbildningen. Vi jobbar med olika konstellationer; allt från solo, till duo, trio och vokalensemble. Den här linjen är inte bunden till en specifik genre, men är främst riktad mot afro-amerikanska traditionen. Även andra inslag förekommer, så som visa, världsmusik och klassisk sång.

Några moment som ingår i utbildningen:

 • Sångteknik
 • Stämsång
 • Improvisation
 • Interpretation
 • Dynamik
 • Samspel
 • Sceniskt uttryck
 • Yoga för sångare

Under året kommer vi ha ett flertal konserter där vi framträder i olika konstellationer, ibland endast sångare och vid vissa tillfällen med musiker. Det kommer även förekomma workshops med väletablerade sångare/musiker inom olika genrer.

Löftadalen har en populär öppen scen-verksamhet där alla på skolan är välkomna att framträda offentligt för att prova det vi lär oss under utbildningen och öva på att framträda inför publik.

Som deltagare på Sångrösten som uttryck är du också delaktig i folkhögskolans övriga verksamhet. Ibland har vi gemensamma temadagar, workshops, konserter, studiebesök med mera. Detta ger en möjlighet att lära känna människor på andra utbildningar, och bidrar till skolans tillåtande klimat.

Kursmål

Som deltagare i den här utbildningen får du möjlighet att utveckla din röst, ditt musicerande och ditt eget unika uttryck.

elever som tränar sång

Förkunskaper

 • Du har spelat/sjungit ett tag, gärna varit med i kör eller sjungit i band. Du behöver inte ha gått någon tidigare musikutbildning
 • Du ska ha slutfört årskurs 9 i grundskolan eller motsvarande utbildning med godkända betyg
 • Du ska ha förmågan att självständigt analysera och reflektera över din egen lärprocess med hjälp av din lärare som handledare
 • Du ska kunna ta eget ansvar och ta egna initiativ i dina studier, kunna planera dina studier samt arbeta självständigt de timmar du arbetar utan lärare.

Detta förväntas du kunna efter avslutad kurs:

Efter avslutad kurs förväntas du ha goda kunskaper inom sångteknik och ha utvecklats som sångare även inom alla kursens övriga moment. Kursen kan vara en god förberedelse för högre studier, så som musikhögskola eller motsvarande.

Antagningsvillkor

Ansökan via vår digitala ansökan på skolans hemsida

Sista ansökningsdag 15 april!

 I ansökan bifogar du:

 • Ett personligt brev, där du berättar  om dig själv, ditt musicerande och varför du söker till utbildningen
 • Ditt senaste betygsdokument
 • Ett personbevis för studier (som du beställer hos Skattemyndigheten)

Efter ansökan inkommit gör ett första urval och de som gått vidare kallas till audition. Bedömningskriterierna vid audition utgår vi från ovanstående förkunskaper.

Vid antagningen kommer vi i första hand anta de som vill bo på skolans internat. 

För att se hur antagningsprocessen går till -  se bilaga 6, Från ansökan till antagningsbesked i vår studeranderättsliga standard.

Audition

De sökande som anses lämpliga för utbildningen inbjuds till antagningsprov och intervju. Du framför en obligatorisk låt acapella och ett eget val som du kan få komp till på piano eller gitarr. Kommer du långväga ifrån så finns här övernattningsmöjligheter.

sångerska med mikrofon

Kursledare:

Lina Horner

Lina Horner, lärare på Singer-Songwriterlinjen

Lina är kursansvarig för Musiker och improvisationslinjen och Sångrösten som uttryck och jobbar som sångpedagog på Singer- songwriterlinjen på Löftadalens folkhögskola sedan 2014.

Erfarenhet: Hon är frilansande sångerska och låtskrivare som driver eget skivbolag och har släppt två album med egenkomponerad musik: Japonica/Japonica 2009 och Lina Horner/Again and again 2012 samt tre singlar under 2017. Hon är verksam i ett flertal musikaliska projekt inom olika genrer och har även en hel del körerfarnehet.

Lina har tidigare arbetat som sångpedagog och musiklärare på bland annat Uddevalla gymnasieskola Sinclair, Performing Arts School och Hulebäcksgymnasiet samt egna sångskolan Röstrummet.

Utbildning: Lina tog examen från lärarprogrammet på Högskolan för scen och musik i Göteborg 2006 och har sedan dess fortbildat sig inom Estill Voice Training och i försörjningsstrategi för artister.​