Design och Återbruk

Vår utbildning riktar sig till dig som vill utvecklas kreativt inom konst, hantverk och design. Fokus ligger på designprocessen, hantverksskicklighet och gestaltning.Vi arbetar med aspekter kring formgivning och hållbarhet, återanvända material, och en hållbar framtid.Genom teori och praktik får du kunskaper för att söka vidare till högre utbildning, arbeta med egen verksamhet, vidareutbildning inom ditt yrke m.m.

återbrukat i olika material

Arbetssätt

Med en lustfylld ingång ger utbildningen Design och Återbruk verktyg och metoder för att gestalta dina tankar och idéer, i två-och tredimensionell form.

Undervisningen sker i projektperioder där du utifrån tema, frågeställning, material eller teknik utvecklar dina idéer genom skiss, experiment och reflektioner.
Vi lägger stor vikt vid den kreativa processen där du utmanas att tänja dina gränser och undersöka materialets möjligheter. Genom att prova dig fram i olika tekniker och utforska din egna kreativa förmåga, kommer du succesivt att skapa ditt eget uttryck. Under året kommer du även att arbeta med eget utformade projekt. Eftersom vi arbetar inom konst, design och hantverk finns många möjligheter att prova på olika uttryckssätt och arbeta gränsöverskridande i olika material.

Aspekter kring hållbarhet ligger centralt genom hela utbildningen genom att återanvända material och skapa design utifrån ett hållbart perspektiv.

återbrukat i textil

Material och Tekniker

I utbildningen är grunden att arbeta tematiskt med olika projekt. Uppgifternas utformning syftar till att skapa egna associationer och idéer som du utvecklar genom designprocessen. Materialen och teknikerna anpassas efter din idé.
I våra verkstäder kan du arbeta med textil, enklare träarbeten, betong och keramik.
Du kommer att arbeta med tekniker som textiltryck, ullfiltning, textilfärgning, fritt broderi, vävning, virkning, trä, betong och att återanvända material och objekt.

återbruk i olika material och teknikeer

Skiss Färg Form

Som grund för ditt kreativa arbete ingår idé- och skissarbete, grundläggande bild- och teckningstekniker, färglära, modellstudier, tredimensionella övningar, digital bild och presentation.

klänning av tepåsarHuvudämnen i utbildningen

• Textila tekniker - Screentryck, virkning, fritt broderi, tovning, färgning, vävning, keramik, betong och trä.
• Återbruk o hållbar design – göra om, göra nytt, göra bättre, kunskap om olika sätt att återvinna, vad händer inom re:design industrin idag.
• Teckning/målning – grundläggande tekniker och material, färglära kopplat till projekten
• Kroki, skulptur och modellstudier – öva seendet; volym, form, proportioner, linjer
• Form och skiss – övningar för att arbeta vidare mer idéer i olika material
• Utställningsarbete och presentationsteknik – bygga utställningar, dokumentera arbetsprocess och bygga portfolio.
• Konst och designorientering/inspiration – orientering kring konst/design och samtal kring nutida konstnärer/designers.
• Digital bild och portfolio
• Studieresor i Sverige och utomlands – ateljébesök, muséer, 

Gästlärare och studiebesök

En viktig del i utbildningen är gästlärare och studiebesök både i Sverige och utomlands.
Vi gör varje år ett antal studiebesök till konstnärer, hantverkare, producenter m.m.
Närheten till bla Göteborg och Borås gör det lätt att ta del av vad som händer inom design- och konstvärlden. Vi har bla gjort studiebesök på Textilhögskolan, Högskolan för Design och Konsthantverk, Röhsska designmuseum, Tillskärarakademin, Lindex designavdelning, kostymavdelningen på Göteborgsoperan, skulpturparker, gallerier och konsthallar.

Utställningar

Att presentera sina arbeten i form av utställningar är en del av utbildningen. I detta arbete ingår utställnings- och presentationsteknik.

Efter Design och Återbruk

För dig som vill söka vidare till högre studier finns möjlighet att sätta samman arbetsprover. Du kan söka till högre studier inom bla design, konst, modedesign, textil konst, textilformgivning, textilhantverkare, teaterkostym, modist, tapetsör, textillärare, hemslöjdskonsulent, skräddare m.m.

Elever som har gått hos oss har bla gått vidare till Borås Textilhögskola, Steneby högskoleutbildning, Konstfack, Högskolan för Design och Konsthantverk, Sätergläntan yrkesutbildning, HantverketsTillskärarakademin, Bild- och slöjdlärare, Utbildning till Hemslöjdskonsulent, startat eget som textilhantverkare m.m.

Lokaler

Under utbildningen har du tillgång till utbildningens lokaler, där du även kan arbeta  kvällar och helger.

kurslokal återbruk

Deltagarsamverkan

Du deltar även i skolans gemensamma aktiviteter, såsom Livsluft, Friluftsdagar, Temadagar, Teaterbesök, Föreläsningar etc

Årskurs 2

Det finns också möjlighet att studera ytterligare 1 år.

Förkunskaper

 • Grundskola, du ska ha slutfört åk 9 eller motsvarande internationell skolgång, med godkända betyg.
• Att du har förmågan att självständigt analysera och reflektera över din egen lärprocess med hjälp av din lärare som handledare.
• Att du kan ta eget ansvar och vara självgående i dina studier.
• Kunna arbeta självständigt minst två timmar per dag.

Antagning

Du ansöker via skolans webbplats. I ansökan bifogar du:

 I ansökan bifogar du:

  • Ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå Textila Återbruk
  • Ditt senaste betygsdokument
  • Ett personbevis för studier som du beställer hos Skattemyndigheten

Vi har inte några ansökningsprover, det viktigaste för oss är din motivation och att du kan ta ansvar för dina studier. Efter att ansökningarna kommit in sker ett urval och de som har gått vidare kallas till intervju. 

 Bedömningskriterierna vid intervjun utgår från ovanstående förkunskaper

Vid antagningen kommer vi i första hand anta de som vill bo på skolans internat. 

Kostnader

Utöver skolans kostnader för mat, boende och bekräftelseavgift kommer du även att betala för ditt material och studieresor. Materialkostnader beror på hur mycket och vad du använder men ligger vanligtvis på ca 1000-2000 kr /termin. För att göra en studieresa till utlandet på ca 3-5 dagar betalar eleverna in 500 kr i månaden.

Studieekonomi

Hur du löser dina studier ekonomiskt kan du läsa om under avsnittet "Studiestöd".

kramdjur av återbrukad textil