Vin på Munkagårdsgymnasiet

Vi har glädjen att meddela nyheten att Munkagård ska bli vingård! 

Nåja , vi ska åtminstone plantera sjuttio vinstockar, en bra början. I maj 2014 tar vi det första spadtaget för att i samarbete med Ästad Gård få igång en odling av druvsorten Solaris. Det är en vit druva som klarar kyla ned till minus 25 grader. Stockarna kommer att planteras i skolans fruktträdgård.

Vår personal på trädgårdsdriften, Birgitta och Krister, är efter en introduktionskurs på Ästad, pålästa om vinodling i nordiskt klimat. Ästad gård har en vinodling på 4 ha och en anställd vinexpert (oenolog) som vi kan konsultera vid behov. Oenologi är läran om viner, vilken innefattar vinplantans biologiska egenskaper, jordmåner, geokemiska förhållanden och vinodlingens miljöaspekter. Även kunskaper om världens viktigaste vindistrikt, deras geologi och klimat, speciellt med avseende på sambanden mellan jordmån, lokalklimat och vinets egenskaper ingår i oenologens vetande.

Det är således en spännande vår och sommar vi går till mötes! Det lär dröja till september 2016 innan vi kan ha den första vinskördefesten på Munkagårdsgymnasiet - det är något att se fram emot!

Solaris