Hajj 2013 - se över vaccinationsskyddet i god tid

Med anledning av det nya coronaviruset som rapporterats från Saudiarabien utökas rekommendationerna inför årets Hajj. Den årliga muslimska pilgrimsfärden Hajj infaller i år runt den 13-18 oktober och flera miljoner muslimer från hela världen färdas till Mekka i Saudiarabien, också många svenska muslimer.

HajjHajj, pilgrimsfärden till Mecka, är en viktig hörnsten inom islam. På grund av den enormt stora folksamlingen finns stor risk för spridning av smittsamma sjukdomar och epidemier. Redan nu går folkhälsomyndigheter ut med råd inför resan, som i år inte bara omfattar de risker man tidigare år varnat för, utan också ger råd gällande den nya sarsliknande sjukdomen, MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome).

Smittskyddsinstitutet (SMI) publicerade nyligen de aktuella rekommendationerna inför årets Hajj. För de inom sjukvården som arbetar med reserådgivning och vaccinationer är informationen viktig att ta del av.

Länk till SMI:s rekommendationer: http://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/historik-smi-2003-2013/historik-smi-nyheter/2013/juli/se-over-vaccinationsskyddet-infor-hajj/