Rävens dvärgbandmask

Rävens dvärgbandmask, Echinococcus multilocularis, förekommer i flera länder i Europa men är vanligast i alpregionerna. Tre fall av smitta hos räv har konstaterats i Sverige i år, två fall i VG-regionen och ett i Sörmland. Analyser pågår på Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, av insamlade rävar. Denna utredning kommer att bli klar om några veckor.

Kan människor smittas?

Ja, via hund eller bär och svampar som plockats i skogen, men risken är ytterst liten. Däremot kan det bli aktuellt med särskilda rekommendationer om hantering av bär och svamp om det skulle visa sig att smittan är vanlig i vissa områden.

SVA och Jordbruksverket rekommenderar ägare till hundar som kan ha ätit sork i kommunerna Katrineholm, Vingåker och Finspång att avmaska sina hundar, för att smitta inte ska riskera att spridas till människa. Denna rekommendation gäller också sedan tidigare Uddevalla, Munkedal, Färgelanda och Vänersborgs kommuner.

Länkarna nedan leder till ytterligare svar på vanliga frågor kring dvärgbandmask.

- Krisinformation.se - Myndighetsgemensam information

- Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) - Samlad information

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Livscykeln - så sprids rävens dvärgbandmask