Sommarmånaderna - goda råd mot magsjuka

Senaste årens statistik visar att mer än 12 000 personer årligen blivit magsjuka av bakterier som Campylobacter, EHEC, Yersinia och Salmonella. En stor del av dem som smittas av dessa sjukdomar insjuknar under juni, juli och augusti. Det är oftast mat och vatten som är smittkällan, men det finns enkla sätt att minska risken att bli sjuk.

Sätt att minska risken för smitta

Vanliga orsaker till magsjuka under sommaren är felaktig hantering av mat i samband med grillning, att mat inte kyls ner tillräckligt snabbt och bristande handhygien vid kontakt med lantbrukets djur och deras närmiljö.

Livsmedelsverket och Jordbruksverket ger följande råd för att minska risken att bli magsjuk:

Tvätta händerna

  • Före matlagning, måltid och efter hantering av rått kött
  • efter kontakt med djur eller djurens närmiljö
  • efter toalettbesök

Matlagning – rätt hygien

  • Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött.
  • Håll olika livsmedel såsom rått kött och mat som inte ska hettas upp separerade från varandra.
  • Diska skärbrädan och kniven som du använt till köttet innan du skär sallad eller andra grönsaker.
  • Vid uppvärmning av mat se till att den blir ordentligt upphettad.
  • Se till att kyckling, hamburgare och rå korv blir helt genomstekt.
  • Låt inte maten stå framme länge i värmen.
  • Var noga med att kyla ner maten snabbt och sedan förvara den kallt.
  • Skölj alltid grönsaker noga i rent vatten.

Kontakter med lantbrukets djur

  • Tvätta händerna med tvål och vatten innan och efter kontakt med djur eller deras närmiljö – glöm inte barnens händer.
  • Tvätta händerna innan du äter och undvik att äta i djurens närmiljö eller i beteshagar där det går kor, får och getter.
  • Bada inte i närheten av betesmarker där det går kor, får eller getter.

Kontrollera ditt dricksvatten om du har egen brunn

  • Vattenkvaliteten i egen brunn kan förändras med tiden. Genom en vattenanalys hos ett laboratorium kan man kontrollera om vattnet innehåller för höga halter av bakterier.
  • Vattenanalys bör göras minst vart tredje år.
  • Glöm inte sommarstugans brunn.

Läs mer: Folkhälsomyndigheten