Vinterkräksjukan ökar i Halland – följ råden!

Antalet fall av vinterkräksjuka ökar i landet och i Halland. Ökningen följer de tidigare åren för motsvarande veckor. I Halland ökar både provtagningen och antalet positiva prover vecka för vecka.

De flesta provtas inte eftersom sjukdomen är intensiv, men går fort över. Antalet personer som kontaktar 1177 Vårdguiden Halland för kräksjuka är ett bra sätt att följa utbredningen i Halland. På Smittskydd Hallands hemsida publicerar vi den senaste statistiken. Ta del av den här.

Inför helgerna vore det skönt att slippa stora utbrott av kräksjuka. Tänk därför på de grundläggande åtgärderna för att minimera smittspridningen. Stanna hemma om du är sjuk och 1-2 dagar efter tillfrisknandet, eftersom stora mängder virus fortfarande frigörs under några dagar. Om du är sjuk eller just tillfrisknat, undvik skolavslutningar och andra festligheter 1-2 dagar. Besök inte anhöriga och vänner på sjukhus och äldreboenden när du är sjuk eller de första dagarna efteråt.

Vid sjukdom i familjen, låt om möjligt den sjuke använda en egen toalett, städa noga, ha en egen handduk, byt och tvätta den liksom kläder och sängkläder.

Råd om vinterkräksjukan  

  • Var noga med handhygienen Tvätta alltid händerna med tvål och vatten efter toalettbesök och innan du äter eller hanterar mat. Handsprit kan med fördel användas som ett komplement.
  • God livsmedelshygien är viktigt Undvik att laga mat till andra om du är eller nyss har varit sjuk.
  • Stanna hemma när du är sjuk För att undvika att sprida smittan vidare är det viktigt att stanna hemma när man är sjuk samt ytterligare ett par dagar efter tillfrisknandet. Man kan sprida smitta under flera dygn även om man inte längre har några symtom.