Vinterns influensaepidemi har startat – hög tid vaccinera de medicinska riskgrupperna

Folkhälsomyndigheten har konstaterat att tröskeln för starten av årets utbrott av säsongsinfluensan nåddes i vecka 49 och därmed har influensaepidemin startat.

85 fall med influensa A rapporterades under vecka 49. Fortfarande en låg siffra, men spridningen är nu i gång. Både influensa A H1N1, pandemistammen, och förra säsongens H3N2 sprids. I Halland konstaterades två fall och sammanlagt har sju diagnosticerats i höst. Skåne och Västra Götalandsregionen rapporterade 11 respektive 13 fall förra veckan. Även Norge rapporterar ett ökande antal fall.

Att vi nu nått utbrottströskeln innebär en successiv ökning av säsongsinfluensa de närmaste veckorna och att maximum av utbrottet kommer att drabba Halland och vården om 6 – 12 veckor, dvs andra halvan av januari och i februari.

Således hög tid att de ovaccinerade ur de medicinska riskgrupperna vaccinerar sig!

I dessa ingår:

alla från 65 års ålder, gravida från mitten av graviditeten efter ett normalt ultraljud,

De av alla åldrar med:

kronisk hjärt- och/eller lungsjukdom

instabil diabetes mellitus

nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling

kronisk lever- eller njursvikt

astma (för barn och ungdom gäller svår astma med funktionsnedsättning, grad 4 )

neuromuskulära sjukdomar som påverkar andningen

barn med flerfunktionshinder

extrem fetma (BMI >40)