BUP-mottagningen Falkenberg

Välkommen till barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen i Falkenberg!

Öppenvårdsmottagning för bedömning, diagnostisering och behandling av psykisk ohälsa hos barn och ungdomar upp till 18 år. Vår största diagnosgrupp är adhd eller misstanke om det. Övriga stora grupper är ångest, depression och autism.

Mottagningen har under senare år mer och mer använt strukturerade behandlingar med KBT-inriktning, samtidigt som vi är angelägna om familjeperspektivet. Vi har även kompetens inom IPT-behandling. (Läs mer om KBT och IPT under "Länktips".)

Du som söker BUP för första gången ska vända dig till BUP-linjen på tel 010-476 19 99 oavsett var i länet du bor. BUP-linjen är en telefonmottagning som gör en första bedömning och hjälper dig vidare i den fortsatta vården. Andra ställen att vända sig till för hjälp med psykisk ohälsa hos barn och ungdomar här i Halland är till exempel skolkurator, vårdcentral, ungdomsmottagning samt enheten för barn och ungas psykiska hälsa: vi har ett välfungerande samarbete med skola och socialtjänst i Falkenbergs kommun.

Sjuksköterskebrist

Under en period framöver har mottagningen endast en sjuksköterska på plats. Därför kan frågor kring medicinering, rådgivning, recept och liknande ta längre tid än vanligt. Det kan också innebära att du inte kan bli uppringd av sjuksköterska lika snabbt som du vant dig vid. Vi kan inte säga exakt hur länge det kan dröja innan vi är uppe i full bemanning igen.

Glöm inte förnya recept i god tid!

Håller medicinen på att ta slut? Vi behöver veta det två veckor i förväg för att vi säkert ska få fram den i tid. Alltså: vänta inte till sista dagen med att säga till oss. Med appen Mitt Apotek kan man direkt i telefonen se vilka läkemedel som behöver förnyas, hur mycket man har kvar och när ett recept har förnyats. Man kan också förnya recept via 1177.se.

Nu slipper du telefonkö

Från den 1 mars har BUP-mottagningen i Falkenberg telefonsvarare som berättar hur dags vi kan ringa upp dig, vilket gör att du slipper sitta och vänta i telefonkö. Du ringer hit, följer de instruktioner du får i telefonen, knappar in ditt barns personnummer och ditt telefonnummer och får då veta hur dags vi kan ringa upp dig.

Gruppverksamhet

På BUP Falkenberg har vi också gruppverksamhet. Det finns till exempel kurser för föräldrar till barn med adhd eller autism. Vi har även en behandlingsgrupp för barn och ungdomar med ångest. Dessa grupper brukar gå varje termin, en eller två gånger beroende på vilket behov som finns. De kräver dock en föranmälan av er behandlare på BUP. Barnet eller ungdomen behöver alltså vara aktuell hos oss på BUP. Om du vill veta mer om detta kan du tala med din behandlare.

Mer om oss

Vi är cirka 20 personer på mottagningen i Falkenberg. Yrkeskategorierna är läkare, psykolog, kurator, sjuksköterska, specialpedagog och medicinsk sekreterare. Du kan kontakta oss på e-post: bup.falkenberg@regionhalland.se Tänk på att aldrig skicka känsliga uppgifter med e-post. Sekretess kan inte garanteras. Kontakta oss i stället på www.1177.se för att förnya recept, boka eller omboka tid, ställa en fråga, få kontakt mm.

Mer om stöd och hjälp för unga i Halland

Tema Psykisk hälsa på 1177.se