Läkemedel – en del av behandlingen

Mikael, sjuksköterska på avdelning 41, här igen. I vårt läkemedelsförråd har vi mellan 200 och 250 läkemedel med olika styrkor. Vår främsta källa till kunskap om läkemedel är databasen ”Fass”. Den använder i princip alla som jobbar inom hälso- och sjukvård i Sverige. Flera läkemedel ger jag ofta, så de har jag lärt mig hur de förbereds och när de ska ges.

Mikael i läkemedelsförrådetLäkarna ordinerar alla läkemedel, men det är vi sjuksköterskor som förbereder medicinen och ger den till patienten. Eftersom jag som sjuksköterska spenderar mer tid hos patienten än läkaren kan jag ibland ha synpunkter på vissa ordinationer. Då pratar jag med läkaren om det och vi ser tillsammans över ordinationen.

Den sjuksköterska som ger medicinen till patienten ansvarar för att det blir rätt, även om det är någon annan sjuksköterska som har hjälpt till att förbereda den. För mig är det viktigt att förbereda medicinen själv och jag kontrollerar alltid patientens ID så att rätt patient får rätt medicin.

Det finns alltid en mer erfaren sjuksköterskekollega att be om råd om jag känner mig osäker kring ett läkemedel.

En del av de patienter som har sjukdomar i mage, tarm eller lever får ofta många mediciner flera gånger om dagen. Patienter med hjärtrusning, det vill säga att man har onormalt hög puls och att hjärtat slår för snabbt, ges ofta snabbverkande mediciner för att snabbt reglera hjärtats rytm.

Gilla eller dela gärna inlägget så att fler får möjlighet att följa mig och Linn på Facebook, vi ses!

/Mikael

Du kan följa Mikael i sommar på Hallands sjukhus sida på Facebook här: www.facebook.com/hallandssjukhus