Tummen upp för vår ”pyjamas”

Mikael, sjuksköterska på avdelning 41 Hallands sjukhus Halmstad, här igen. Idag tänkte jag berätta om de vita kläderna som jag och mina kollegor jobbar i. Vi brukar kalla våra kläder för pyjamas, för de sitter löst och avslappnat. Jag gillar det, det är skönt att ha något mysigt och ”ledigt” på sig då vi rör på oss hela arbetsdagen.

På min avdelning är det sjuksköterskor och undersköterskor som bär den vita klädseln. Läkarna har ljusblåa pikéer istället för den vita tröjan. Jag tycker det är jättebra att läkarna bär en annan färg. Då blir det enkelt att skilja olika yrkeskategorier åt när man behöver få tag i olika kompetenser.

Mikael gör tummen upp iklädd vit vårdklädsel

Våra kläder är vita så att vi enklare kan upptäcka om de blivit smutsiga. Alla som har direkt kontakt med patienter har kortärmade tröjor för att underlätta korrekt handhygien. Långa ärmar orsakar stor risk att smutsas ned vid vård- eller omsorgsarbete och därmed öka risken för vårdrelaterade infektioner.

Några kollegor har berättat för mig att de går in i en särskild yrkesroll när de tar på sig vårdklädseln inför ett arbetspass. Att de tonar ned lite av sig själva. För mig fungerar det inte riktigt så, jag skulle säga att jag är lika social, framåt och pratglad även när jag jobbar.

Mig träffar ni om en vecka igen, vi ses då!

/Mikael

Du kan följa Mikael i sommar på Hallands sjukhus sida på Facebook här: www.facebook.com/hallandssjukhus