Information inför operation

På den här sidan har vi samlat den information som delas ut till kvinnor som ska genomgå en operation. Det är lättare att ta till sig informationen hemma i lugn och ro än på sjukhuset där det är mycket som händer runt omkring dig.

När du blir kallad till operation får du tid för inskrivningsbesök och operationsdatum i kallelsen. När du kommer för ditt inskrivningsbesök sker följande:

 • Samtal och undersökning av opererande läkare
 • Samtal och information av sjuksköterska
 • Samtal med narkosläkare, om detta inte är gjort tidigare
 • Eventuellt kompletterande undersökningar, till exempel, blodprover, EKG, röntgen av hjärta och lungor

Om du står på några mediciner ska du ta med dem. Medicinerar du med blodförtunnande medel, tala om det vid inskrivningen.

Ring kvällen före operationen och få besked om när du ska komma till avdelning 1A. Telefonnummer till avdelningen är 0340-48 12 81 eller 48 12 82.

Rökfri operation

Rökare har i samband med operation ökad risk (upp till 6 gånger!) att drabbas av komplikationer såsom försämrad sårläkning, sårinfektioner och blodpropp. Rökstopp 6 – 8 veckor före och efter en planerad operation normaliserar risken för komplikationer. Rökstopp fyra veckor före och efter en operation halverar risken för postoperativa komplikationer. Rökstopp direkt efter akuta operationer minskar det totala antalet komplikationer. Nikotin påverkar blodförsörjningen genom att kärlen drar ihop sig vilket försämrar sårläkningen. Snusare får ofta i sig mer nikotin än rökare och har därför också ökad risk för försämrad sårläkning och infektion.

Den som önskar hjälp att sluta röka eller snusa inför sin operation rekommenderas ta kontakt med sin vårdcentral.

Hygien

Vid alla operationer finns risk för sårinfektioner. Många av dessa infektioner orsakas av bakterier som normalt finns på huden och i såret. Du kan själv minska risken för infektion genom att:

Kvällen före operationen

 • Duscha hela kroppen med Descutan som finns att köpa på Apoteket
 • Var noga med att tvätta håret, armhålor, navel, ljumskar, underliv och fötter
 • Naveln rengörs noggrant, använd gärna tops
 • Tag på rena underkläder.

Operationsdagens morgon

 • Duscha hela kroppen med Descutan
 • Avlägsna nagellack
 • Använd ej makeup, hudlotion, hårspray, hårgelé eller liknande produkter
 • Ibland behöver operationsområdet rakas, detta görs på operations-avdelningen

Fasta

För att undvika illamående och kräkningar under och efter operationen är det viktigt att du är fastande. Detta innebär att du inte får äta efter kl 24:00. Klara drycker i måttliga mängder till exempel kaffe, the, saft, vatten får intas fram till två timmar innan planerad operation.

Bra att ta med till avdelningen

Toalettartiklar, inneskor och ledig klädsel efter eget önskemål.

Besökstider

Alla dagar klockan 13:00 till 20:00

Övrigt

Telefon finns vid varje sängplats. Vill du ha telefonen inkopplad kostar det cirka 16 kronor per dygn + markeringsavgift.

Lämna helst alla smycken och värdesaker hemma.

Har du några övriga frågor?
Ring gärna till avd 1A, telefonnummer 0340- 48 12 81 eller 0340- 48 12 82