Förlossningsförlopp

Din förlossning har startat när livmoderhalsen är utplånad och öppen tre centimeter. Du ska också ha regelbundna och smärtsamma sammandragningar, minst två sammandragningar per tio minuter (BB Varbergs definition av förlossningsstart).

Slempropp

Slemproppen är en tjock och slemmig flytning med blodstrimmor. När slemproppen avgår är det ett tecken på att förlossningen börjar närma sig, men det kan dröja allt från några timmar till flera veckor. Du behöver inte ringa till förlossningen när slemproppen avgår.

Teckningsblödning

När livmoderhalsen börjar vidga sig kan små kärl brista och detta kan ge en blodblandad flytning. Detta är normalt. Vid större blödningar ska man alltid genast kontakta förlossningsavdelningen för bedömning.

Vattenavgång

En förlossning kan starta med vattenavgång, men det vanligaste är att fosterhinnorna brister senare under öppningsskedet. Ibland tar barnmorskan hål på fosterhinnorna för att förstärka värkarna. Fostervattnet ska vara klart och vattenfärgat.

Vattenavgång utan sammandragningar

Startar förlossningen med vattenavgång utan sammandragningar ska du kontakta förlossningen och få en tid för kontroll. Ibland kan det vara svårt för dig att avgöra om det verkligen är vattenavgång. Vid besöket här kan vi genom undersökning bekräfta vattenavgången. Samtidigt kontrolleras barnets läge och fosterljud. Dessutom kontrolleras din temperatur. Om allt är normalt får du vänta hemma på att värkarna ska starta av sig själv. Dagliga kontroller görs på förlossningen. I de flesta fall startar värkarna under det närmsta dygnet. Om så inte är fallet erbjuds du induktion efter ett dygn. 

Fosterljudsövervakning

Gravid kvinna i CTG

Foto: Fröken Fokus

CTG (cardiotokografi) är en utrustning som sätts på kvinnans mage för att övervaka fosterhjärtljud samt registrera livmoderns sammandragningar. När du kommer till förlossningen görs alltid en CTG-kontroll under cirka 30 minuter. Under förlossningens gång upprepas dessa kontroller regelbundet. I slutet av förlossningen har man i regel en kontinuerlig registrering av fostrets hjärtljud. Som komplement till CTG används även ibland STAN-metoden (analys av fostrets EKG) och vid behov pH-mätning (analys av ett blodprov från fostret).

Öppningsskedet

När värkarna blivit regelbundna, täta och mer intensiva och modermunnen är utplånad och öppen 3cm, är du inne i den aktiva fasen av förlossningen.

Denna fas är mer smärtsam och du kan behöva någon form av smärtlindring. Modermunnen ska fortsätta att vidga sig och barnet ska tränga ner i bäckeningången. I ett effektivt förlossningsarbete kommer sammandragningarna med cirka 2-3 minuters intervall och varar cirka 60-90 sekunder. Tiden för öppningsskedet kan variera. Efter att modermunnen har öppnat sig till tre centimeter kan man som förstföderska räkna med att det tar cirka en timme per centimeter tills modermunnen är helt öppen/fullvidgad (10 centimeter). Hos omföderskor kan öppningsskedet gå betydligt snabbare.

Utdrivningsskedet

Nyfödd bebis på mors bröst

Foto: Fröken Fokus

När modermunnen är fullvidgad och barnet har trängt ner mot bäckenbotten är det dags att börja krysta. Ofta faller det sig naturligt och du känner hur du ska trycka på. Barnmorskan vägleder dig under krystningen. Varje krystvärk är ett steg närmare barnets födelse.

Sugklocka

Ibland behöver man avsluta förlossningen med hjälp av en så kallad sugklocka. Det finns olika anledningar, till exempel om förlossningsförloppet fördröjs på grund av värksvaghet eller om fosterljudsövervakningen antyder att barnet inte mår riktigt bra.

För att man ska kunna använda en sugklocka måste modermunnen vara fullvidgad och barnets huvud måste ha börjat närma sig bäckenbotten. Ingreppet utförs alltid av läkare. Metoden kallas även för vacumextraktion (VE). Med hjälp av sugklockan kan läkaren, samtidigt som du fortsätter att krysta, underlätta och styra sista delen av barnets framfödande.

Efterbördsskedet

Efter förlossningen får man en injektion som framkallar sammandragningar vilket medverkar till att moderkakan lossnar lättare och därmed blir också blödningen mindre. Tidig amning av barnet har också god effekt.

Navelsträngen klipps av när pulsationerna har upphört, det vill säga sen avnavling. Eftervärkarna kan ibland upplevas som smärtsamma. Du kan då prova värme eller Alvedon/Panodil som smärtlindring. Eventuella bristningar sys efter bedövning. Under de närmaste timmarna efter förlossningen känner barnmorskan på magen några gånger för att kontrollera att livmodern fortsätter att vara väl sammandragen.

Efter förlossningen

Silverbricka, pappa och barn i bakgrunden.

Foto: Fröken Fokus

Den nya familjen får vara ensamma en stund och bekanta sig med sin nya familjemedlem. Barnet ammas för första gången. Vi förespråkar att ha barnet "hud mot hud" och med det menas att barnet är naket med enbart blöja på och läggs på mage på sin mammas bröst. Inga filtar eller kläder ska vara emellan och barnet ska ligga positionerad som en groda. Famnen blir barnets naturliga plats. Hud mot hud har många fysiskt och psykiskt goda effekter för både mor och barn.

Därefter undersöks barnet, vägs och mäts av barnmorskan. Förlossningen firas med en festbricka med smörgåsar och dryck. Ett par timmar efter förlossningen är det dags för en dusch och därefter överflyttning till BB. För att undvika komplikationer efter förlossningen är det också viktigt att den nyförlösta mamman har kissat.

Vill du veta mer. Läs gärna på 1177 hemsida om förlossning. Länk till höger.