Kejsarsnitt

I många fall vet man redan under graviditeten att en kommande förlossning måste ske med kejsarsnitt. Ett sådant planerat kejsarsnitt utförs cirka en vecka före beräknad förlossningsdag. I andra fall inträffar komplikationer under pågående förlossning och då görs ett akut kejsarsnitt.

Operationssal

Foto: Fröken Fokus

Planerat kejsarsnitt

Dagen före operation kommer du till förlossningsmottagningen för inskrivning på avtalad tid. Där träffar du barnmorska, anestesiläkare och förlossningsläkare. Du informeras bland annat om det planerade kejsarsnittet, bedövningsmetod och man tar även ett blodprov. Du bör säga till om du använder några mediciner och/eller är allergisk mot något. Barnets hjärtljud kontrolleras med CTG. Du får inte äta, dricka eller röka efter klockan 24.00 natten för ingreppet. Kvällen före ska du duscha med särskild tvål och tvätta håret, ta bort eventuellt nagellack och lämna smycken hemma. Du sover hemma natten före ingreppet.

På operationsdagen kommer du till förlossningen på avtalad tid. Därefter ska du duscha igen. På förlossningsavdelningen får din partner byta till särskilda kläder. Du får en kateter inlagd i urinblåsan genom urinröret och ett dropp i ena armen. Du är vaken under kejsarsnittet och ryggbedövning läggs inne på operationssalen. Själva kejsarsnittet tar knappt en timme.

Om kejsarsnittet har skett i ryggbedövning och varit komplikationsfritt, stannar ni kvar på förlossningsavdelningen tillsammans med barnet ett par timmar innan överflyttning till BB. Om ingreppet skett i narkos eller komplikationer tillstött övervakas du på uppvakningsavdelningen. Barnet är då kvar på förlossningsavdelningen med din partner eller annan anhörig. Vi ger regelbundet smärtstillande läkemedel, men om du trots det har ont så måste du säga till. För att förebygga blodproppar är det viktigt att du så snart som möjligt kommer upp och rör på dig.

Akut kejsarsnitt

Om komplikationer uppstår som innebär risker för mor eller barn, avslutas förlossningen med akut kejsarsnitt. Beroende på hur du och ditt barn mår, kan det vara olika bråttom. Ibland finns det inte tid att ordna med ryggbedövning så att du kan vara vaken under kejsarsnittet, då måste du istället sövas. Om du blir sövd får din partner vänta utanför operationssalen tills personalen kommer ut med barnet.

Du väcks så snart kejsarsnittet är avslutat och får oftast tillfälle att hälsa på ditt barn innan du förs över till uppvakningsavdelningen. Om det akuta kejsarsnittet gjorts i ryggbedövning stannar du kvar på förlossningsavdelningen och kan vara tillsammans med ditt barn direkt. Vanligen kommer du till BB inom tre till fyra timmar.

narkospersonal

Foto: Fröken Fokus