Vändningsförsök

Om du fått tid för ett vändningsförsök på BB Varberg är det vissa saker som är bra för dig att veta i förväg.

  • Om du inte tillhör Region Halland så ska du ta med dig din mödravårdsjournal och blodgruppering.
  • Du får inte äta eller dricka något efter 24.00 dagen innan vändningsförsöket om du har en tid på morgonen. Om du har fått tid efter lunch så ska du inte äta eller dricka efter klockan 07.00 samma dag. Du får gärna äta en lätt frukost innan 07.00.

Vägbeskrivning till förlossningen på Sjukhuset i Varberg hittar du under "Hitta till BB Varberg"

När Du kommer till förlossningen träffar du en barnmorska som kontrollerar hur barnet ligger genom att känna på din mage. Om det fortfarande är säte- eller snedläge så sätter barnmorskan på CTG och du får en kanyl i armen.

Sedan träffar du läkaren som är den som utför vändningsförsöket. Vanligtvis får du medicin i kanylen som medför att livmodern slappnar av och därmed underlättar vändning av barnet. Läkaren försöker med hjälp av sina händer få barnet att göra en kullerbytta framåt eller bakåt så att den lägger sig i huvudläge. Med hjälp av ultraljud kontrolleras barnets läge och hjärtfrekvens under vändningsförsöket.

När vändningsförsöket är klart kopplas CTG igen och därefter får du något att äta och dricka. Du bör kvarstanna på förlossningen i cirka två timmar och innan du går hem görs ytterligare en CTG-kontroll och barnmorskan känner på magen hur barnet ligger.

Vill du läsa mer? Klicka på länken till 1177 till höger.