Barnglasögon

Råd vid köp av barnglasögon

I de flesta fall behöver barn glasögon på grund av nedsatt syn eller skelning. Till skillnad från vuxna är barn sällan motiverade att bära glasögon. Speciellt stor påfrestning blir det vid behandling av synsvaghet där ett öga ska tränas mer än det andra.  

Tänk på detta när ni provar bågar
Försök hitta en glasögonbåge där passformen över näsan är så bra som möjligt. Små barn har i allmänhet bredare och plattare näsrygg än vuxna. Det kan därför vara svårt att hitta en perfekt modell vid första försöket.
Välj en robust båge till livliga barn. Modeller med ”fjädrande gångjärn” är speciellt hållbara och ofta bekväma. Undvik alltför stora glas. Ofta blir glasen tjocka och därmed tunga på den lilla barnnäsan.
På små barn kan en så kallad ridskalm vara bra. Den är lätt böjlig runt örat och ramlar inte av så lätt. Ibland behövs ett extra band att knyta bakom nacken. Be optikern att borra ett litet hål i vardera skalmen för detta.
Tjocka glas brukar vara svåra att fästa i en tunn metallbåge. De passar bättre i en plastbåge. Hör med optikern om de utskrivna glasen beräknas bli tjocka eller inte. I vissa fall kan tunnare men mer högbrytande glas vara lämpliga.
Ytterligare information ges av optikern.