Folktandvården fyller 80 år

Tändernas skick blev en klassfråga och 1938 fattades beslutet om en statsfinansierad, allmän tandvård. Folktandvården var född och sedan dess har vi som bor i Sverige inte bara fått behålla de flesta av våra tänder – vår munhälsa är dessutom i världsklass.

Det hurrar vi för nu när Folktandvården fyller 80 år. Som passionerad folkhälsoaktör har vi kommit långt i vår strävan efter en jämlik tandvård för alla, men det finns fortfarande arbete att utföra. Det viktigaste förebyggande arbetet gör du hemma i badrummet. Våra 351 medarbetare på Folktandvården Halland är ditt stöd och driver utvecklingen framåt - för en frisk mun för alla.

NÅGRA NEDSLAG I HISTORIEN

Karies

Nollvision för 7-åringar! Under 70- och 80-talet hände det något med de svenska barnens tänder. Antalet hål i tänderna minskade och därmed antalet lagningar. Detta var en följd av förebyggande tandvård och ”modern” datateknik.

  • 0,2 % skolbarnen har kariesfria tänder 1963
  • 8 % av barnen i Halland var kariesfria 1976 (7-17 år)
  • 76 % av 12-åringarna kariesfria 2017

Flourtanten

Fluortanten kom ut till skolorna och gav eleverna fluorskölj mellan 1960- och1980-talet. Detta för att rädda elevernas tandhälsa. Fluorsköljningen i skolan avslutades i början på 90-talet därför att tandhälsan var bättre och därmed hade också satsningen lyckats.

Förebyggande tandvård

Sedan mitten av 60-talet storsatsade Halland på förebyggande tandvård hos invånarna i Halland. Orsaken var en oerhört dålig munhälsa. Alla föräldrar får information om tandhälsa, kost, tandborstning och flour.