Tandreglering

Den vanligaste anledningen till att du kan behöva en tandregleringsbehandling är att dina tänder står snett eller inte får plats. Du kan också ha ett över- eller underbett.

Vissa mindre tandställningsfel, som ett litet mellanrum mellan framtänderna, är ofta en charmig detalj hos dig och tillhör din personlighet. Men om tänderna står mycket fel eller om bettet inte alls stämmer, kan du få en tandställning som rättar till detta.

Såväl ungdomar som vuxna

De flesta får tandregleringsbehandling som ungdomar medan käkarna fortfarande växer. Tänder kan dock flyttas under hela livet och idag är det faktiskt många vuxna som bär tandställning.

De klumpiga ”järnvägsrälsarnas” tid är förbi. Nu är tandställningarna både smidigare och snyggare än vad de var förr. Detta är säkert en av anledningarna till att allt fler, både ungdomar och vuxna, bär tandställning idag.

Vad händer i munnen?

Med hjälp av tandställningen kommer dina tänder sakta men säkert att flyttas dit där de egentligen ska sitta. Det brukar i de flesta fall ta upp till ett par år. Därefter måste tänderna hållas på plats under en tid för att de ska ”växa fast” i sina nya lägen. En tandregleringsbehandling tar med andra ord ganska lång tid.

Under behandlingstiden måste du komma på regelbundna besök för att spänna eller justera tandställningen. Det går inte att minska tiden genom att spänna tandställningen oftare eller hårdare – det leder bara till skador på tändernas rötter och att behandlingen tar längre tid.

Enklare än du tror

Många tror att det är besvärligt att sätta in och bära en tandställning. Visst kan tänderna faktiskt kännas lite ömma efter att tandläkaren spänt den, men detta görs bara någon gång i månaden och går snart över.

Fråga gärna någon du känner som haft tandställning.

Tala med din tandläkare

Funderar du på det här med tandställning? Börja med att tala med din tandläkare.

Välkommen till oss på Folktandvården!