Direkt till innehållet

Trion bakom ny app för gravida blir årets medarbetare i regionen

Publicerad: 2021-11-30 Senast ändrad:

Massor av energi, humor och glädje. Årets medarbetare 2021 har haft kul på jobbet när de på rekordtid, mitt under pågående pandemi, tagit fram en digital föräldrautbildning som redan väckt uppmärksamhet i övriga landet. Utmärkelsen får de tre barnmorskorna samtidigt som deras skötebarn –appen – lanseras fullt ut.

 

Årets medarbetare. Barnmorskorna Therese Ledsby, Sara Bergstrand Karlsson och Kamilla Jönsson blev årets medarbetare i Halland 2021 för att de med stort engagemang och massor med energi tagit fram en digital föräldrautbildning.

 

Det är regionstyrelsens arbetsutskott som har utsett projektgruppen för Digital föräldrautbildning, till Årets medarbetare 2021. Gruppen består av barnmorskorna – Sara Bergstrand Karlsson, Kamilla Jönsson och Therese Ledsby – som alla arbetar inom Kvinnohälsovården. Motiveringen löd: ”Tack vare god samverkan och ett aldrig sinande engagemang har pristagarna skapat en digitaliserad föräldrautbildning. Denna nationellt unika satsning ger blivande föräldrar i Halland en tillgänglig, inkluderande och kvalitetssäkrad vård – var de än är. Projektgruppens lösningsfokus och nytänk har resulterat i ett uppskattat stöd och en ökad trygghet under resan mot föräldraskapet.”

 

Hela Halland

Den handplockade projektgruppen fick i september 2019 i uppdrag att ta fram och utveckla en digital föräldrautbildning för blivande föräldrar i Halland. Målet med projektet var att erbjuda ett ökat digitalt stöd för en trygg och jämlik vård utöver det som den vanliga, analoga, föräldrautbildningen ger.

Ett skäl, förutom bred kunskap och erfarenhet, till att den här trion ingår i projektgruppen är att de representerar Kvinnohälsovården i  Halland.  Sara arbetar i Kungsbacka, Therese i Varberg och Kamilla i Falkenberg. De har träffats i olika sammanhang tidigare, men aldrig jobbat ihop alla tre.

Från början var det inte som något stort projekt, men sedan så kom pandemin och då blev det mycket större och mer bråttom. Redan mot slutet av 2019 började folk fråga efter materialet och sedan har det bara rullat på säger Sara.

– Vi har haft fantastiskt stöd från våra chefer , säger Kamilla Jönsson.

– Och som har trott och litat på att vi skulle göra något bra, fyller Therese Ledsby i.

 

Pandemin drev på

Syftet från början var att det digitala skulle vara ett komplement till den  fysiska utbildningen. En enkät de gjorde visade på att 20 procent var intresserade av ett digitalt verktyg före pandemin, men efter nedstängningen vill alla ha den.

När de startade arbetet var det bara i Region Örebro som det fanns ett liknande projekt, och under pandemin är det många regioner som tagit fram mindre material så som inspelade föreläsningar. Appen i Halland är alltså unik i sitt slag i Sverige.

– Det var skönt att vi startade före pandemin. Vi har kunnat ta fram ett bredare och mer gediget  material med filmer och animeringar, säger Sara.

– Vi hade ju tänkt ut en stomme redan före pandemin så vi hann tänka efter före, säger Therese, så förhoppningsvis har materialet blivit intressantare.

Stommen i materialet är graviditetens tidslinje. Illustrerad med bilder på en kvinna i profil från graviditetens start till dess mål – när barnet vilar i mammans armar.

Planen från början var att det skulle bli en pilot, men när förlossningsavdelningen meddelande att de blivande föräldrarna var dåligt förberedda Inför förlossningen så var det inget att vänta.

– Det blev ingen pilot och vi fick snabbt 1 000 användare när vi lanserade en första mindre del av innehållet i appen i somras. Därför har det blivit många barnsjukdomar längs vägen –  säger Sara.

 

Ringar på vattnet

Under pandemin har partnern till den gravida inte kunnat följa med på barnmorskebesök och föräldrautbildningar som annars hålls på kvinnohälsovården har pausats.

När det blir aktuellt med fysiska träffar igen så kommer det att bli en annan ordning på föräldrautbildningen i Halland.

– I framtiden hoppas vi att kunna starta fysiska träffar där den digitala utbildningen att vara grunden och de fysiska träffarna kommer att finnas till för att träffas och diskutera, säger Sara.

Profylax och amning går som en röd tråd i appen som blev resultatet av deras arbete. En stor del av innehållet i appen är film och bild. Det är helt nyproducerat film- och bildmaterial från förlossning, BB, neonatal och BVC i Halland.

–  BB och förlossning har varit naturliga samarbetsparter, säger Sara, men i samband med arbetet med filmerna vi tagit fram så har fler blivit intresserade som Barnkliniken Halland, BVC, familjerådgivning med flera.  Det har blivit som ringar på vattnet.

 

Fantastiska föräldrapar på film

I förlossningsfilmen är det tre par som medverkar som tittarna kommer väldigt nära.

– Vi visste inte hur vi skulle göra när vi försökte få folk att ställa upp. Skulle vi fråga gravida i förväg? berättar Sara.

Det slutade med att fotografen var en vecka i Varberg och en vecka i Halmstad och helt enkelt frågade par som kom in med värkar: Vill ni vara med i en film för Region Halland?

Det är tre par som medverkar i filmerna som  berättar om sina upplevelser under förlossningen och efter – när de kommit hem. Mycket av fokus i förlossningsfilmen ligger på partners roll.  Jämställdhet och inkludering har varit en ledtråd under hela projektet.

– Filmerna är på riktigt. Våra par är vackra i sin naturlighet och jobbar så fint tillsammans, säger Sara, (

Kortfilmerna och animationerna är mer typiska undervisningsfilmer. Planen är att de ska översättas till sex språk och kanske även teckentolkas för att öka tillgängligheten ännu mer.

De gravida föräldrarna har tillgång till appen under hela graviditeten, förlossningen och tre månader efteråt. Det gör att de kan gå tillbaka och få stöd i sitt föräldraskap av filmerna: ”Vad var det nu de sa om amning?”

– Man ser ju på sitt barn med helt olika glasögon före och efter förlossningen, säger Kamilla. Appen är dessutom tillgänglig hela tiden och överallt – för båda föräldrarna.

Materialet är uppdelat i kapitel och när det är dags för ett visst moment så får användarna en påminnelse i telefonen.

 

”HOPE”

Från början var det tänkt att materialet skulle ligga på 1177, men gruppen var inte helt nöjda med det upplägget.

– Vi vet att blivande föräldrar tar del av information i appar idag. Så vi ville ha vår utbildning i en app också. säger Sara.

En app kändes modernt och helt rätt i tiden.

– Vi har mycket skratt, kreativitet och energi i den här gruppen, summerar Sara som varit projektledare, när intervjun börjar gå mot sitt slut.

Samtidigt har det varit en lång, stundtals slitsam process med många bollar i luften samtidigt. De har inte alltid haft samma uppfattning och deras olika personligheter har både varit till gagn och ställt till det emellanåt.

– Det har varit mycket blod, svett – och glädjetårar, konstaterar de skrattande, men det är vi vana vid. Vi är barnmorskor!