Direkt till innehållet

Doc Out West – utvecklingsprogram för dokumentärfilmare

Doc Out West är ett utvecklingsprogram som vänder sig till dokumentärfilmare i regionerna Halland, Värmland och Västra Götaland. Programmet består av nätverksträffar med fokus på utveckling av det egna dokumentärfilmsprojektet och ett stipendium på 10 000 kr. Nu söker vi dig som påbörjat din nästa film!

En fyr vid ett stilla hav och molnig himmel, över bilden ligger texten "Doc Out West".

I Doc Out West får de deltagande filmarna (två från respektive region) möjlighet att träffas och knyta kontakter och nätverka med varandra och samtidigt i workshopar, övningar och samtal möta verksamma inom filmen. Detta görs i tre träffar under hösten 2023, en i varje region. Då ges du som filmare möjlighet att utveckla din egen filmidé till kort eller lång dokumentär, i dialog med övriga mötesdeltagare och inbjuden föreläsare/processledare.

Inbjudna filmare

Till varje mötestillfälle finns inbjudna filmare som fungerar som samtals- eller processledare. I år är vi glada att kunna presentera att Carl Javér, Grace Maharaj och Jenifer Malmqvist träffar deltagarna i Doc Out West i egna workshops. De skapar övningar och handleder deltagarna i programmet efter den modell som passar dem själva. Utifrån egna erfarenheter delar de med sig tankar om hur man förvaltar och fördjupar idéarbetet, hittar finansiärer och når ut med sin film till en publik.

Jenifer Malmqvist, Carl Javér och Grace Maharaj.
Jenifer Malmqvist (Foto: Ita Zbroniec-Zajt), Carl Javér (Foto: Vilda Bomben Film) och Grace Maharaj (Foto: Carl Finmo) träffar deltagarna i Doc Out West i egna workshopar.

Jenifer Malmqvist är filmregissör och manusförfattare utbildad vid Regiprogrammet på Polska Nationella Filmskolan i Lodz. Hon arbetar med både dokumentär och fiktion. Dokumentärfilmen Döttrar som gick upp på bio hösten 2022 blev kritikerrosad och guldbaggenominerades för bästa film samt fick Guldbagge för bästa klipp. Hennes kortfilmer har visats över hela världen, tre av dom hade premiär på Sundance Filmfestival. On Suffocation erhöll en guldbagge för bästa kortfilm 2014. Hon har även skrivit och regisserat den fiktiva serien Giftskandalen 1975 för SR Drama, som bygger på verkliga händelser.

–Jag vill gärna utgå ifrån varje filmskapare och försöka förstå vad den vill berätta med sin film. Vi tar avstamp i var och ens behov, men det vore fint att försöka ringa in eller närma sig en kärna i varje filmskapares projekt. Det är en spännande process och förhoppningsvis kan det komma upp nya idéer, eller förstärka de idéer som redan finns, säger Jenifer.

Carl Javér är en svensk dokumentärfilmare som regisserat ett flertal dokumentärer för bio och ett antal serier för Tv. Hans senaste dokumentär Rekonstruktion Utøya hade sin internationella premiär på Berlinale 2019 och vann Guldbagge för bästa dokumentärfilm och Bästa regi 2019 samt nominerades till Nordiska Rådets filmpris 2019. Han arbetar utifrån bolaget Vilda Bomben Film AB och är ordförande i Sveriges Filmregissörer på Fackförbundet Scen och Film.

– När jag pratar om projekt i utveckling vill jag gärna se på processen, vad som är viktigt för filmaren, vems perspektiv som filmen har och det visuella uttrycket i förhållande till orden i filmen. Jag intresserar mig för mötespunkten mellan det dokumentära och det fiktiva och de etiska aspekterna. Jag ser fram emot att dyka djupare i projekten och facilitera den utvecklingsprocessen, säger Carl.

Grace Maharaj är en producent och manusförfattare som har skrivit både för lång- och kortfilm och har producerat både fiktion och dokumentär. Hon har en kandidatexamen i internationell rätt från Försvarshögskolan, en MBA i ledarskap och internationell strategi från Linnéuniversitetet. Hon är vice ordförande i WIFT och grundare av Arvet Agency – ett transmediaföretag som specialiserar sig på immateriella rättigheter för utveckling och produktion av film/tv och andra medier. Grace utvecklar nu En Droppe Midnatt med Warner Bros Television Sweden och producerar en dokumentärfilm av Alejandro G Estrada som handlar om konstnärer som invandrat till Sverige. Grace är exekutiv producent för Jimmy The Wrestler – en kort sportdokumentär av Bahador Shahidi om den svenske proffsbrottaren Jimmy Lidborg och har även producerat Negro Space Program av Marien Singbo och kortfilmerna; Family Entertainment (Johanna Ställberg) Kärleksinvandrare (Alejandro G Estrada) Sell (Sara Dutta och Viktor Hedlund).

Grace kommer på träffen diskutera allt från controlling idea till marknadsföring och distribution, och tala om varför detta är viktigt redan i utvecklingsprocessen.

Schema Doc Out West 2023

  • 7–8 september i Västra Götaland med Carl Javér
  • 6–7 oktober i Värmland med Grace Maharaj
  • 16–18 november i Halland med Jenifer Malmqvist
  • 8 december (Prel) Avslutande möte

Vi vill att du kan närvara på alla möten, så var säker på att du kan alla ovanstående datum innan du ansöker!

Bra att veta

Kostnad

Utvecklingsprogrammet är avgiftsfritt (vissa fika- och måltidskostnader kan förekomma).

Stipendium

Kopplat till utvecklingsprogrammet Doc Out West finns ett stipendium på 10 000 kr. Stipendiet erhålls av de deltagare som blir antagna och väljer att gå programmet. Din dokumentärfilmsidé och ditt utvecklingsbehov som filmskapare är urvalsgrundande. Stipendiet utbetalas av samarbetspartnern i din region.

Platser

Två stycken per region.

Ansökan och urval

Varje region ansvarar för urvalet av deltagare från den egna regionen. I urvalsprocessen lägger vi fokus på både ditt projekt i utveckling och ditt personliga utvecklingsbehov som filmskapare. Vi följer Svenska Filminstitutets mål och strävar efter en jämställd fördelning inom kreativa yrkesroller i film.

Vem kan söka?

Du är kanske inte fullt etablerad eller ett s k fullfjädrat proffs, men har ambitionen att arbeta med dokumentärfilm inom en snar framtid. Vi tänker att du gjort en eller flera dokumentärer, (korta eller långa), som visats på festival, tv eller bio – eller att du kanske har motsvarande erfarenhet som kan visa ditt engagemang. Varje region kan ha lite olika kriterier för vem som kan söka, se din regions webbplats.

Sökande från Halland är boende i regionen. Du är över 18 år när du söker. Vi har ingen övre åldersgräns i detta program. Du har en projektbeskrivning på din nästa film och har påbörjat arbetet men inte börjat klippa filmen på allvar.

Projekt som kan betraktas som examens- eller skolprojekt kan inte användas i ansökan (du kan ha påbörjat arbetet med din idé under utbildning men projektet får inte vara något som är betygsgrundande eller ett som du åberopar för att få fullgjort din utbildning). Om du går på en filmutbildning nästa termin så ser vi det som att du redan har ett sammanhang med handledning för ditt projekt. Går du däremot annan utbildning utan filmkompetens är du välkommen att söka.

Ansök så här

Sökande i Halland

Du som bor i Halland söker genom ett personligt brev med ambitionsbeskrivning och beskrivning av dina filmerfarenheter, samt CV. Skicka även projektpresentation för din nästa film samt arbetsprov (gärna länk till tidigare film). Glöm inte att uppge dina kontaktuppgifter med adress, e-post och telefonnummer!

Mejla din ansökan till projektledare Anna Öst, anna.ost@regionhalland.se 12 juni 2023.

Sökande i Värmland och Västra Götaland

Sökande från Värmland söker hos Region Värmland

Sökande från Västra Götaland söker hos Filmcloud

Deadline

Ansök senast 12 juni 2023. Du får besked om du är antagen runt midsommar och stipendiet betalas ut efter första nätverksmötet.

Tidigare deltagare från Halland

”Att vara med i Doc Out West-programmet är en riktigt spännande upplevelse. Man får möjlighet att träffa andra regissörer samt duktiga professionella i filmbranschen som ger otroligt bra tips och råd för att utveckla sitt projekt.” – Isabelle Chéreau, deltagare 2022.

”Doc Out West är ett fantastiskt bra och väl avvägt koncept. Ett format som såväl ger inspiration och kunskap som handfasta råd och tid för egen reflektion. Min medverkan lärde mig mycket om mig själv och andra, och på ett djup som jag inte riktigt förväntade mig på förhand. Det har hjälpt mig att se på mina egna processer för att skapa film i ett helt nytt ljus. Således kommer det att ha en stor påverkan på mitt framtida arbete. Jag är väldigt tacksam för att ha fått denna möjlighet och rekommenderar varmt alla dokumentärfilmare att söka sig till samma resa.” – Mattias Skoog, deltagare i Doc Out West 2021

2023: Jenni Anna Gustafsson ”Ryggen fri, rumpan bar” och Markus Bustad Taube ”Subkulturfestivalen”.

2022: Isabelle Chéreau ”Översättargruvan” och Gustav Bengtsson ”Broilers”.

2021: Ted Johnsson ”Min pappa är död” och Mattias Skoog ”The eye of the wind”.

2020: Jonathan Lomar med projektet ”Gjort är gjort kommer alltid igen” och Jenny Larsson med projektet ”Min mamma, skogshuggaren”.

2019: Björn Dahlman med projektet ”Creepboy” och Johanna Andersson med ”Det mest självklara”.

2018: Anna Öst med projektet ”För att vi vill?” och Jens Norén med projektet ”Always on the run”.

2017: Camilla Bondesson med ”Behind the womans eyes” och Eva och Jörgen Persson med ”Konsten att överleva”.

Tre regioner i samverkan

Doc Out West är ett resultat av tre regioner i samverkan: Region Halland – Kultur i Halland, Region Värmland och Västra Götalandsergionen/FilmCloud. Doc Out West och genomförs med medel från Svenska Filminstitutets Talangutveckling i hela landet. Formen för programmet har tidigare utvecklats med medel från Kulturrådet.

Doc Out West genomfördes för första gången 2017.

Kontakt

Kontakta gärna projektledare Anna Öst om du har frågor. E-post: anna.ost@regionhalland.se

Senast ändrad: