Webbplatser

Webbplatser ikon

Biomarkörer ska förbättra diagnostik av lungsäckscancer och lungcancer baserat på cellprover

Mohammed Mansour, disputerad cytodiagnostiker vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Medicinska fakulteten, Lunds universitet, har forskat på metoder för tidig diagnostik av lungsäckscancer och förbättrad precisionsmedicin för att öka behandlingseffektiviteten för lungcancerpatienter genom att utvärdera biomarkörer i parade vävnads- och cellprover.

Hur blev du intresserad av att forska?

- Jag har alltid fascinerats av forskning. Redan tidigt, under min masterexamen vid Lunds universitet, forskade jag tillsammans med min dåvarande handledare professor Annika Dejmek. När jag sedan blev doktorand handleddes jag av Hans Brunnström. Han har samma forskningsinriktning som jag inom thoraxpatologi och delar mitt intresse för lung- och exsudatcytologi. Därför blev det också naturligt för mig att inrikta min forskning på lungcancer.

Berätta lite om din forskning?

- Det övergripande fokuset i min forskning har varit att utveckla mer tillförlitliga metoder för att identifiera cancerceller och analysera celler i vätskeprover från lunga och lungsäck hos patienter med lungsäckscancer (mesoteliom) och lungcancer.

Majoriteten av patienter med lungsäckscancer och lungcancer diagnostiseras ofta i avancerade stadier av sjukdomen, där cytologi ofta är det första och ibland enda materialet för analys. Cytologi möjliggör dessutom en snabb, mindre invasiv och kostnadseffektiv undersökningsmetod som är skonsam för patienterna. Genom att utvärdera olika biologiska markörer i parade histologiska vävnadsprover och cytologiska cellprover hade jag som målsättning att hjälpa oss att både ställa diagnos och förutsäga behandlingseffekter av potentiella läkemedel.

Hur kan resultaten av din forskning komma till nytta inom hälso- och sjukvården?

- Undersökningen av biomarkörerna i forskningsprojektet kan bidra till att utveckla cytologin så att den uppnår dess fulla potential i klinisk praxis. En tillförlitlig cytologisk diagnostik och prediktiva analyser kan möjliggöra tidigare cancerdiagnos och därmed ibland en snabbare behandlingsstart.

Fakta

Leende man utan hår, beige kofta, armarna i kors

Författare: Mohammed Mansour, disputerad cytodiagnostiker vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Medicinska fakulteten, Lunds universitet.

Avhandlingen: Biomarkers in mesothelioma and non-small cell lung cancer - Investigation of cytological specimens with correlation to histology Länk till annan webbplats.

Forskningsarbetet har huvudsakligen bedrivits vid Klinisk Patologi och Cytologi i Halmstad, i samarbete med handledare vid Lunds universitet och Karolinska institutet.

Mohammed Mansour disputerade i april 2024.

Senast ändrad: