Webbplatser

Webbplatser ikon
Meny

Med covid-19 under luppen

Strax efter att covid-19 börjat sprida sig och världen drabbats av en pandemi 2020 beslöt sig Emma Löfström, överläkare på Klinisk mikrobiologi och vårdhygien, för att forska på viruset. Studien undersökte utvecklingen av symtom, påverkan på patientens livskvalitet och antikroppar efter infektion och vaccination.

- Från juni 2020 och under närmare två års tid använde vi digitala veckoenkäter och tog blodprover på patienter i Halland som drabbades av covid-19 för att kunna följa dem, berättar Emma Löfström.

Studie i två delar

Den första kliniska delen av forskningsstudien fokuserade på hur symtomen utvecklades efter infektionen och hur patientens hälsorelaterade livskvalitet påverkades. I den immunologiska delen studerades utvecklingen och funktionen av antikropparna efter både infektion och vaccination. Idén att satsa på forskning hade Emma Löfström med sig från tiden som ST-läkare.

- Jag fick förmånen att presentera mitt ST-arbete om pulmonell tularemi på en internationell konferens. Det arbetet resulterade inte i en avhandling men blev en inspiration att fortsätta, berättar hon. Sedan var det förstås tack vare kollegor jag haft genom åren som visat hur roligt och viktigt det är med forskning som jag blev inspirerad att disputera.

Alla blodprover analyserades på Mikrobiologen i Halmstad. En del av proverna analyserades också med sk neutralisationstest, där levande virus används, varför det gjordes i samarbete med Karolinska institutet. Och i samarbete med Högskolan i Halmstad genomfördes en intervjustudie med de patienter som utvecklade långtidssymtom efter covid-19.

Resultat som bidrar till kunskap om sjukdomen

- Även mild covid-19 kan ge upphov till långtids-covid eller post-covid och livskvaliteten påverkades negativt av infektionen, säger Emma Löfström. Våra resultat visar att vaccin ger betydligt bättre antikropps-svar än en naturlig infektion – både när det gäller nivåer och funktion. Och resultaten indikerar att immuniteten efter både infektion och vaccination inte verkar vara så långvarig. Även om vår studie är relativt liten så överensstämmer resultaten med andras forskning av covid-19 och den bidrar ändå till kunskapen kring sjukdomen.

Fakta

Leende kvinna med glasögon, ljust hår och svart tröja

Författare: Emma Löfström, disputerad överläkare på Klinisk mikrobiologi och vårdhygien. Disputerade vid Institutionen för kliniska vetenskaper, Medicinska fakulteten, Lunds universitet.

Avhandling: Clinical and immunological aspects of COVID-19 Länk till annan webbplats.

Forskningsarbetet har bedrivits i samarbete med Högskolan i Halmstad och även med Karolinska Institutet.

Emma Löfström disputerade i september 2024.

Senast ändrad: