Tunga täcken kan förbättra sömn hos barn med Adhd
När arbetsterapeuten Maria Lönn fick förslaget att doktorera inom projektet SLEEP på Institutionen för hälsa och välfärd vid Högskolan i Halmstad, blev svaret ett rungande: Självklart! I september 2024 disputerade hon på hur tyngdtäcken påverkar sömnen hos barn med Adhd.
Varför ville du börja forska kring den här frågan?
- Forskningsområdet kring barn med Adhd och sömnproblem kändes kliniskt relevant och utvecklande för mig som arbetsterapeut, samt inspirerande att ingå i ett tvärprofessionellt forskarteam. Eftersom tyngdtäcke tills nyligen varit ett förskrivningsbart hjälpmedel för de här barnen men inte längre är det, har det känts särskilt relevant att studera mer kring hur sömnen påverkas med hjälp av tyngdtäcke. Jag tyckte att det var viktigt att ta reda på mer om effekten och nyttan för barn med den här funktionsnedsättningen och öka kunskapen.
Hur skulle du beskriva din forskning?
Min forskning har undersökt effekter, följsamhet och upplevelser av att använda tyngdtäcke hos barn mellan 6 och 14 med Adhd och sömnproblem. Under 16 veckor medverkade de i en intervention där de fick de prova ett tyngdtäcke och ett lättare kontrolltäcke. Deras sömn utvärderades med hjälp av en aktivitetsklocka som registrerar rörelse, så kallad aktigrafi, och som ger objektiv information om användarens sömn och vakenhet. Dessutom besvarade barnen och föräldrarna enkäter för att också ta in mer subjektiv information om hur de tyckte att det fungerade.
Hur kan resultaten av din forskning komma till nytta inom hälso- och sjukvården?
- Resultatet visade att barn med Adhd och sömnproblem sov längre, mer effektivt och vaknade mindre om nätterna vid användning av tyngdtäcket jämfört med kontrolltäcket. Effekten var större för äldre barn mellan 11 och 14 år. De barn som använde tyngdtäcke under de sista 8 veckorna av studien hade en mer stabil total sömntid. De uppvisade också mindre sömnproblem enligt både föräldrar och barnen själva i jämförelse med barn som slutat använda sitt tyngdtäcke.
- När barnen beskrev upplevelsen av att använda tyngdtäcke så förmedlade de att tyngdtäcket behöver anpassas efter behov, att det förbättrar deras reglering av känslor, förändrar deras sömnmönster och även ger en bättre fungerande vardag. Slutsatsen är att tyngdtäcke skulle kunna användas som ett icke-farmakologiskt alternativ inom hälso- och sjukvården. Det är viktigt att följa upp för att säkerställa användning och effekt.
Fakta
Författare: Maria Lönn, leg. arbetsterapeut vid Öppenvårdspsykiatriska mottagningen i Halmstad
Avhandlingen: Weighted blankets as a sleep intervention for children with ADHD Länk till annan webbplats.
Maria Lönns forskning har skett i samarbete med Adhd-länsteam. Forskargruppen kring projektet SLEEP finns på Högskolan i Halmstad.
Maria Lönn disputerade i september 2024 vid Högskolan i Halmstad.
Senast ändrad: