Webbplatser

Webbplatser ikon

Region Hallands arbetssätt i vården inspirerar europeiskt nätverk

Vården behöver skapa nya förutsättningar som motiverar medarbetarna att stanna kvar och bedriva kvalitativ vård för att möta patienternas behov, nu och i framtiden. Det var huvudbudskapet när WHO-Europa och Socialstyrelsen besökte Halmstad 23-25 september. På agendan stod innovation, nytänkande och utökade samarbeten.

- Vi behöver bli bättre på att behålla den vårdpersonal som vi redan har genom att förbättra deras arbetsvillkor, öka deras kompetens och minska risken för att de blir utbrända, underströk Tomas Zapata, specialist på frågor som rör personalstyrka inom vården och som leder Health Workforce and Service Delivery Unit vid WHO-Europas kontor i Köpenhamn. Trots att det finns fler läkare och fler sjuksköterskor än någonsin så har alla länder i Europa problem med att de lämnar sjukvården, enligt Tomas Zapata.

Eftersom arbetsstyrkan också blir allt äldre är WHO:s strategi att samla olika regioner och länder i Europa kring den komplexa problematiken så att de olika aktörerna delar kunskap, lär av varandra på ett systematiskt sätt och gemensamt utvecklar nya arbetssätt för att garantera kvalitet i vården.

- Vi behöver ta fram nya och innovativa arbetssätt där vi strukturerar om vården, arbetar med digitala lösningar och använder oss av olika yrkeskategorier för att optimera arbetet, fortsatte han.

Region Halland i framkant

Att det första mötet kring lösningar för arbetsstyrkan i vården i norra Europa hållits i Halmstad beror på Region Hallands ”goda resultat i vården och det mind-set som råder med ständig innovation, utveckling, förbättring och framåtanda i hälso- och sjukvårdssektorn”, enligt Tomas Zapata.

Den mer än tio år långa erfarenhet Region Halland har av att arbeta med informationsdriven vård var därför också mötets naturliga fokus. Forskare från Region Halland och Högskolan i Halmstad, utvecklare och ledare presenterade exempel från akademin, primärvården och sjukhusvården på hur man i praktiken kan arbeta faktabaserat och samtidigt nyttiggöra data som finns i digitaliserade hälso- och sjukvårdssystem, bland annat för hur man planerar medarbetares tid.

Markus Lingman, strateg vid Hallands sjukhus:
- Informationsdriven vård gör att vi kan arbeta mer som ett sammanhållet system. Vi har helt enkelt bättre koll på vad vi gör så att vi fattar klokare beslut och handlägger patienterna ännu bättre som vårdaktör. Idag ges vård utifrån vilken patientgrupp du tillhör. Nästa steg är att skräddarsy vården utifrån dig och dina behov som individ i ännu större utsträckning.

En av slutsatserna för mötet var att vården kan behöva genomgå ett kulturskifte där gamla sanningar kan behöva bytas ut och där nya arbetssätt kan skapas genom nya samarbeten. Enligt Carolina Samuelsson, sjukhuschef på Hallands sjukhus har Region Halland kommit långt men behöver fortsätta att tänka nytt för att fortsätta att ligga i framkant.

- WHO är glasklara i sitt budskap om att norra Europa aldrig haft så många sjukvårdsmedarbetare som nu och ändå så kämpar vi med att få de här värdefulla personerna att räcka till. Vi behöver involvera och engagera ännu fler att hitta nya sätt kring att bedriva riktigt god vård. Och det här behöver ske på alla nivåer.

Hitta lösningar genom samarbete

Mattias Fredricson, avdelningschef för Socialstyrelsens avdelning som stödjer hälso- och sjukvårdens utveckling på systemnivå säger att det är viktigt att förstå att hälso- och sjukvård är ett ”oerhört komplext system” där organisationen nu arbetar närmare vården och regionerna.

- Hälso- och sjukvårdens behov måste vi lösa gemensamt och arbeta med de resurser vi har inom vården på ett annat sätt. Vi har i mångt och mycket samma utmaningar även om ländernas system skiljer sig åt. Vi behöver arbeta mer som på det här mötet, hjälpas åt och dra lärdom av andras konkreta exempel.

Den medvetna strategin framåt i Region Halland är att utöka och stärka sina samarbeten med akademin, näringslivet och andra aktörer i samhället. Det ekosystemet är en av de viktiga grundpelarna för framtiden, enligt regiondirektör Krister Björkegren.

- Jag tror att det är helt avgörande för att få en positiv utveckling. Vi har fantastiska medarbetare och chefer. Men mycket av utvecklingen sker utanför vår organisation. Vi kan bygga gemenskap i ett öppet system där vi lär av varandra. Det är ett viktigt fokusområde framåt.

Intervju med Tomas Zapata

Tomas Zapata är ansvarig för Health Workforce and Service Delivery Unit vid WHO-Europas kontor i Köpenhamn och berättar om idéerna bakom mötet i Halmstad.

Intervju med Markus Lingman

Markus Lingman, strateg vid Hallands sjukhus, berättar om Region Hallands arbete med informationsdriven vård.

Intervju med Carolina Samuelsson

Sjukhuschefen på Hallands sjukhus, Carolina Samuelsson, delar med sig av sina tankar om hur arbetet framåt i vården behöver se ut.

Intervju med Krister Björkegren

Region Hallands regiondirektör om betydelsen av mötet med WHO för Region Halland och invånarna.

Mötet i Halmstad mellan Region Halland, Socialstyrelsen och WHO-Europa är det första i en serie möten där frågor som rör anställda står i fokus. Estland står på tur som värd 2025. Därefter tar Skottland värdskapet för mötet 2026.

Läs mer om syftet med mötet på WHO:s webbplats:

Inaugural meeting of the WHO/Europe Subregional Network for Northern Europe: enhancing health and care workforce collaborations (who.int) Länk till annan webbplats.

Health workforce (who.int) Länk till annan webbplats.

Senast ändrad: