Direkt till innehållet

Fem tips ─ så kan du starta din väg mot bättre balans i vardagen

Kanske känner du dig utmattad av att ha alldeles för mycket omkring dig? Eller att livet har blivit tråkigt och du känner brist på meningsfullhet och delaktighet? Det går att få till en bättre balans i vardagen och må bättre! Psykiatrin Hallands arbetsterapeuter Maria Olsson och Bente Elenius ger tips som alla kan ta hjälp av.

─ Idag ställs höga krav på oss människor från samhället, ofta med fokus på produktivitet. Genom hela livet premieras vi för våra prestationer. Kanske jämför vi våra egna liv med andras yttre fasader och känner oss otillräckliga, säger Maria Olsson som tillsammans med Bente Elenius är arbetsterapeuter på vuxenpsykiatrimottagningen i Varberg.

Det är lätt att glömma bort att hitta en inre balans mellan olika typer av aktiviteter som fyller vår vardag. När åren går, kan våra känslor för vardagens sysslor förändras. Kanske älskade du förr att laga mat när du hade gott om tid, men när du ska fixa lunch till en trotsig treåring som inte uppskattar maten, kan känslan bli en helt annan.

─ Något som tidigare var lustfyllt kan idag ha förvandlats till ett måste, och då får det ett annat värde för oss, säger Bente Elenius. Generellt brukar våra barn- och ungdomsår innebära fler lustfyllda aktiviteter och mer tid för återhämtning än när vi blir äldre och livet fylls av krav.

1.Kartlägg din vardag

Ett första steg i att få en bättre balans i vardagen är att kartlägga hur du spenderar din tid. Det handlar om att se över vad du gör inom följande områden: fritid, återhämtning, socialt umgänge, hälsa och sysselsättning (som arbete, utbildning och volontärt engagemang).

─ Du kan ställa dig ett antal frågor, förklarar Maria Olsson. Finns det fritidsintressen som du saknar eller inte hinner med? Får du tillräckligt med återhämtning där du fyller på med energi, som att vila, ta en promenad eller läsa? Hur fungerar dina sociala kontakter? Lägger du lagom med tid på din hälsa, att äta nyttigt och röra på dig? Att vara en del i ett sammanhang är också en viktig del i en människas liv, hur fungerar det för dig?

2. Sätt upp mål vad du vill förändra

Kartläggningen hjälper dig att analysera din vardag. Är det något du har för mycket av eller för lite av? Prova att sätta upp mål hur du vill att ditt liv ska se ut. Gör gärna målen specifika och inte alltför stora.
─ Om du vill ha fler sociala kontakter kan ett sådant mål vara att ringa upp en gammal vän på torsdag kl. 15. Svårare än så behöver det inte vara, säger Bente Elenius.
─ Tänk på att vara snäll mot dig själv när du försöker förändra din vardag och uppmärksamma dina framgångar!

3. Få struktur på vardagen

Ofta planerar vi bara in vissa aktiviteter i vår almanacka, men glömmer bort att till exempel skriva in tid för återhämtning, som att läsa en bok eller vila.
─ Ett tips är att planera in alla typer av aktiviteter i almanackan, så att inget glöms bort, säger Maria Olsson. Det är viktigt också för personer som har för lite att göra, att synliggöra tiden.

En vanlig tidstjuv i vardagen är att lägga ner orimligt mycket tid på att leta efter saker, till exempel efter nycklar och mobiltelefon. Genom att organisera med hjälp av hyllor, lådor och fack där var sak har sin plats, undviks onödig stress.

4. Prioritera bland uppgifter och projekt

När vardagen känns överväldigande med allt vi behöver göra, är det hjälpsamt att skriva en lista på alla uppgifter.
─ Sedan kan du börja prioritera, tipsar Bente Elenius. När du skrivit ner allt, kommer du att upptäcka vad som är viktigast och vad som kan vänta. Det sparar ofta tid och ger en känsla av kontroll.

Det är också viktigt att tänka efter lite extra innan nya projekt startas, som till exempel att måla om hallen. Det är ofta enkelt att sätta i gång, men svårare att ro saker i land. Det kan skapa stor stress att ha oavslutade projekt hängande över sig.
─ Innan du agerar på en känsla att du vill starta upp något, fundera en stund. Är det verkligen nödvändigt och har du tid att slutföra det hela just nu? Har du oavslutade projekt som behöver bli klara först? Kanske kan du titta i din kalender och se om det finns utrymme längre fram?

5. Träna på självmedkänsla

När man känner att man inte räcker till i vardagen är det lätt att börja klanka ner på sig själv.
─ Man kanske jämför sig med andra och undrar varför man inte har ett fint och välstädat hem eller orkar bjuda hem bekanta, säger Maria Olsson. Man kan också känna sig ensam eller otillräcklig. Då kan man behöva lite omsorg om sig själv. Att man är värd att få vila eller göra saker bara för att det är roligt. Acceptera att du gör så gott du kan utifrån de förutsättningarna som just du har.

Senast ändrad: